museduc banner

Σχολικό έτος 2012-13

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που προέρχονται από τους οικισμούς Δροσερό, Κασκανές, Ασά και Ματζίρ Μαχαλάς, Ηλιόπετρα (Ξάνθη), Ήφαιστος, Αλάν Κουγιού και Μαχαλάς Σαπών (Ροδόπη) και Τέρμα οδού Άβαντος (Αλεξανδρούπολη), στις οικογένειες τους  και τις μονάδες εκπαίδευσης όπου αυτά φοιτούν. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2012-13) υποστηρίχτηκαν 577 μαθητές/τριες και οι οικογένειές τους (221 μαθητές δημοτικού, 306 γυμνασίου, 10 λυκείου ενώ ειδική μέριμνα λήφθηκε και για 40 μαθητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες.
 
Λόγω της δομής (επιτόπια παρέμβαση) και της μόνιμης στελέχωσής της, και λόγω των αυξημένων αναγκών των μαθητών στόχου της, υλοποιείται καθημερινά και ορισμένα Σαββατοκύριακα όλο το ημερολογιακό έτος και  στις περιόδους των σχολικών διακοπών.
Βασική μέριμνα των υπευθύνων και των συνεργατών της δράσης αποτελεί:
- η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων που επιδρούν ανασταλτικά στην έγκαιρη εγγραφή και τακτική φοίτηση των μαθητών. Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξασφάλιση των δικαιολογητικών εγγραφής και πιστοποιητικών υγείας και εμβολιασμών κυρίως νηπίων και παιδιών Α΄ τάξης δημοτικού.
-η έγκαιρη εγγραφή και τακτική φοίτηση μαθητών της ομάδας στόχου στα ενισχυτικά μαθήματα που οργανώνει το Πρόγραμμα, καθώς και ενηλίκων στα προγράμματα ελληνομάθειας που πραγματοποιούνται στα κατά τόπους ΚΕΣΠΕΜ.
-ο εντοπισμός εκείνων που έχουν πρόωρα διακόψει την υποχρεωτική εκπαίδευση και η παρότρυνση να εγγραφούν στα Εσπερινά, στα σχολεία β΄ ευκαιρίας, ή και να ενταχθούν σε ομάδες προετοιμασίας για  συμμετοχή σε εξετάσεις για απόκτηση απολυτηρίου δημοτικού (στα ΚΕΣΠΕΜ).
Σε εβδομαδιαία βάση έμφαση δίνεται στη συστηματική παρακολούθηση της φοίτησης των προνηπίων-νηπίων στα νηπιαγωγεία και των μαθητών των Α΄ τάξεων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όπου οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί υποδείκνυαν ότι κάνουν απουσίες. Στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχεται επιπλέον βοήθεια στα μαθήματα  (μελέτη στον Ήφαιστο στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου, στο 8ο Γυμνάσιο Δροσερού και στον Οικισμό Γασκανέ).
Ταυτόχρονα ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μαθητές με αναπηρία και με ειδικές ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η δράση θα εστιάσει στην εγγραφή των μαθητών στις πρώτες τάξεις του σχολείου και στη μελέτη των μετεξεταστέων μαθητών.

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK