museduc banner

47

Εφαρμογές από τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης

Το βιβλίο περιέχει εννέα διαθεματικά σχέδια εργασίας που υλοποίησαν ισάριθμοι εκπαιδευτικοί του ελληνόφωνου προγράμματος σε μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Τα σχέδια αυτά έγιναν με αφορμή την επιμόρφωση που παρακολούθησαν εθελοντικά οι παραπάνω εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων 2002 –2004. Αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής στην πράξη των παιδαγωγικών αρχών και της διδακτικής μεθοδολογίας που προτείνουν τα νέα βιβλία και εκπαιδευτικά υλικά που παρήγαγε το Πρόγραμμα και διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία.
 
Τα σχέδια εργασίας που περιλαμβάνονται στο βιβλίο διαφοροποιούνται μεταξύ τους ως προς τη διάρκεια, τα εκπαιδευτικά υλικά που χρησιμοποιούν αλλά και ως προς το περιεχόμενο. Τα θέματα που επεξεργάζονται είναι: το ταξίδι και η γνωριμία με τον τόπο όπου ζούνε οι μαθητές (κοινό σε 5 σχέδια), τα γεωμετρικά σχήματα, η διατροφή, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα, το θέατρο και η θεατρική παράσταση, το μουσείο. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η διαθεματική προσέγγιση, μέσω της εμπλοκής διαφορετικών μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος κάθε τάξης, καθώς και η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στην υλοποίηση τους.

Τα σχέδια εργασίας που παρουσιάζονται είναι αυθεντικά και αντανακλούν τον τρόπο δουλειάς που οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν γενικότερα στις τάξεις τους. Οι εργασίες και τα κείμενα των παιδιών έχουν παραχθεί μέσα από μια δημιουργική διαδραστική διαδικασία η οποία οδηγεί στην κατάκτηση της γνώσης. Η υλοποίηση των σχεδίων εργασίας είναι μια πορεία κατάκτησης της γνώσης, στην οποία ο μαθητής δεν είναι παθητικός δέκτης, αλλά ερευνητής που αναζητά, σχολιάζει, προτείνει και συνεργάζεται στο πλαίσιο της ομάδας

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK