museduc banner

b dim kartSm1b dim kartSm2b dim kartSm3b dim kartSm4

Στόχοι
Το εκπαιδευτικό υλικό που εκπονήθηκε για τη διδασκαλία της Iστορίας είναι παιδαγωγικά προσαρμοσμένο στη διαθεματική προσέγγιση. Έχει στόχο να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές με την έννοια του ιστορικού χρόνου καθώς και με τον ιστορικό χώρο μέσα στον οποίο εξελίσσεται το ιστορικό γίγνεσθαι.
H ιστορική γνώση συνδέεται με τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των μαθητών, με τη μελέτη περιβάλλοντος, με τη γεωγραφία, και αποκτά έτσι λειτουργική χρησιμότητα καθώς και σχέση με τη ζωή των ανθρώπων και τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος.

  Περιγραφή
Το υλικό αποτελούν αυτόνομες θεματικές καρτέλες που αναφέρονται σε μεγάλα ιστορικά θέματα, βασικό κορμό της ιστορικής γνώσης. Κάθε θέμα οργανώνεται σε ενότητες, οι οποίες συνδέονται και μεταξύ τους και με την υπόλοιπη διδακτέα ύλη. Οι Καρτέλες Ιστορίας (Κ.Ι.) περιλαμβάνουν κείμενα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με βασικές ιστορικές πληροφορίες και εικονογραφικό υλικό. Περιλαμβάνουν επίσης βιβλιογραφία για τους εκπαιδευτικούς καθώς και ενδεικτικές συνδέσεις [διασταυρώσεις] με τα άλλα αντικείμενα του προγράμματος, δηλαδή παραπομπές στα υπόλοιπα σχολικά βιβλία και υλικά. Οι διασταυρώσεις, στην πίσω όψη των Κ. Ι. άλλοτε ανοίγονται σε νέες ενότητες, άλλοτε επεξηγούν συγκεκριμένα θέματα, άλλοτε παραπέμπουν στα άλλα σχολικά βιβλία και γενικά οδηγούν στη διαθεματική οργάνωση του μαθήματος.
Οι Κ. Ι. δουλεύονται αυτόνομα, γιατί η καθεμία προσεγγίζει το ίδιο θέμα από διαφορετική άποψη. Οι εκπαιδευτικοί είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν όσες Κ. Ι. από το κάθε θέμα κρίνουν απαραίτητες για το μάθημά τους.
Το υλικό των Κ. Ι. είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του σε τάξεις μαθητών με διαφορετικό γλωσσικό και γνωστικό επίπεδο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώσουν το μάθημα αναλόγως, δίνοντας βάρος στο κείμενο, σε ένα τμήμα του, ή στο εικονογραφικό υλικό.
Το υλικό των Κ.Ι. εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως μέρος των βιβλίων του ΟΕΔΒ. 

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK