museduc banner

Ημερίδα «22 Χρόνια ΠΕΜ (1997-2019)»

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τα «Είκοσι δύο χρόνια του Προγράμματος Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) 1997-2019» ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».
Οι υπεύθυνες του Προγράμματος, Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, μαζί με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής Αλεξάνδρα Ανδρούσου και Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτριες καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, καθώς και υπεύθυνους επιμέρους δράσεων παρουσίασαν μια αποτίμηση του μακρόχρονου αυτού εκπαιδευτικού έργου (www.museduc.gr), εστιάζοντας στις παιδαγωγικές καινοτομίες και τα εκπαιδευτικά υλικά που παρήγαγε, στις δυσκολίες που συνάντησε λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων του πεδίου της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και στην καθοριστική συμβολή του στη μείωση της μαθητικής διαρροής των παιδιών της μειονότητας και στις σημαντικές ευρύτερες αλλαγές της τελευταίας περιόδου.

photo1photo2

Για την πολύπλευρη εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μίλησαν συνεργάτες του προγράμματος μέλη της πλειονότητας και της μειονότητας. Επίσης εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αναφέρθηκαν στη χρήση των εκπαιδευτικών υλικών του ΠΕΜ σε σχολεία εκτός Θράκης και στην καταλληλότητά τους για αλλόγλωσσα παιδιά, και σήμερα ιδίως για τα προσφυγόπουλα. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και 36 γυναίκες από τη Θράκη, μαθήτριες του Προγράμματος στα μαθήματα ελληνικών, που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά παρέμβαση μία από τις γυναίκες τόνισε ότι η γνώση των ελληνικών είναι ο δρόμος για την ένταξή τους στην κοινωνία και ζήτησε να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση σχετικά με την πολιτική για την ένταξη και την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Πήραν μέρος δύο πρώην υπουργοί Παιδείας, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Νίκος Φίλης, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι, οι οποίοι τόνισαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης στην εκπαίδευση της μειονότητας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Παρέστη ο Κώστας Σημίτης, επί πρωθυπουργίας του οποίου ξεκίνησε το Πρόγραμμα, με υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε χαιρετισμό μέσω του συνεργάτη του πρώην υπουργού από τη Ροδόπη Γιώργου Πεταλωτή. Όλοι οι ομιλητές και ομιλήτριες υπογράμμισαν την παρακαταθήκη που αφήνει το πρόγραμμα αυτό για την ελληνική εκπαίδευση.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας
Το γεγονός προβλήθηκε εκτενώς από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

photo2aphoto2b

Ημερίδα «22 χρόνια ΠΕΜ (1997-2019)»

18 Σεπτεμβρίου 2019, Κομοτηνή

Τα «Είκοσι δύο χρόνια του Προγράμματος ‘Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) 1997-2019» ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα της νομαρχίας στην πόλη της Κομοτηνής.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου, ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης Βασίλης Συμεωνίδης και ο Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Ανταμπούφης. Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ Ξάνθης και Ροδόπης Μαρία Λουκοπούλου και Μιχάλης Βασιλειάδης, και οι Πρόεδροι Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης Δημήτρης Ντούμος και Στέφανος Μακρυγιάννης αντίστοιχα. Όλοι μίλησαν για τα θετικά αποτελέσματα και την επίδραση του προγράμματος στην εκπαίδευση της μειονότητας (και όχι μόνον) στην περιοχή της Θράκης, ενώ τόνισαν τη συμβολή του στη σταδιακή βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στην πλειονότητα και τη μειονότητα και την κοινωνική ένταξη του μειονοτικού πληθυσμού. Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς (και των τριών βαθμίδων) που πήραν το λόγο είχαν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στις δράσεις του προγράμματος, είτε ως συνεργάτες είτε ως επιμορφούμενου, και αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο σε αυτή τη συμμετοχή.

photo3photo4

Οι υπεύθυνες του Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα μαζί με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Νέλλη Ασκούνη και Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτριες καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, παρουσίασαν μια αποτίμηση του μακρόχρονου αυτού εκπαιδευτικού έργου, εστιάζοντας στις παιδαγωγικές καινοτομίες και τα εκπαιδευτικά υλικά που παρήγαγε, στις δυσκολίες που συνάντησε λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων του πεδίου της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και στην καθοριστική συμβολή του στη μείωση της μαθητικής διαρροής των παιδιών της μειονότητας και στις σημαντικές ευρύτερες αλλαγές της τελευταίας περιόδου.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεργάτες του ΠΕΜ, μέλη της πλειονότητας και της μειονότητας, μίλησαν για την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και όλα όσα κέρδισαν αυτά τα χρόνια από αυτή τη συμμετοχή. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις των νέων εκπαιδευτικών από τη μειονότητα που γνώρισαν το πρόγραμμα αρχικά ως μαθήτριες στις εκπαιδευτικές του δράσεις και χρόνια μετά βρέθηκαν «στα ίδια θρανία, αυτή τη φορά στη θέση της εκπαιδευτικού, για να βοηθήσουν με τη σειρά τους τα παιδιά της μειονότητας γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν».

photo5photo6

Για το αποτύπωμα του ΠΕΜ στην τοπική κοινωνία μίλησαν συνεργάτες των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων από την πλειονότητα και τη μειονότητα. Ο καθηγητής του ΔΠΘ Χαράλαμπος Σακονίδης αναφέρθηκε στη δύσκολη αλλά δημιουργική πορεία του Προγράμματος και στις καινοτόμες αλλαγές που έφερε στην εκπαίδευση. Ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναγνώρισε τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, αλλά επεσήμανε και τα προβλήματα που παραμένουν. Ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά αφού αναφέρθηκε σε πολιτικά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν από πολλές πλευρές, δήλωσε ότι το πρόγραμμα «μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της εκπαίδευσης. Ήταν μια ανθρωπιστική προσέγγιση για το ίδιο το μέλλον της Εκπαίδευσης που έδωσε πραγματικά αποτελέσματα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις του δικηγόρου Κώστα Γούναρη και του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, οι οποίοι ανέλυσαν την παρέμβαση του ΠΕΜ από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας
Το γεγονός προβλήθηκε εκτενώς από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παρουσίαση του έργου του Προγράμματος σε συνέδριο της ΔΟΕ στην Ξάνθη

Στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η εκπαίδευση της μειονότητας και το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων στο περιβάλλον συνύπαρξης πλειονότητας και μειονότητας στη Θράκη» το οποίο έγινε στην Ξάνθη στις 9-11 Μαΐου 2019 παρουσιάστηκε το έργο του Προγράμματος. Στην εισήγηση της Νέλλης Ασκούνη με τίτλο «Εκπαίδευση και κοινωνική αλλαγή στη μειονότητα της Θράκης. Η συμβολή του Προγράμματος “ Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων”» αναλύθηκε ο ρόλος του Προγράμματος ως μία από τις βασικές συνιστώσες των σημαντικών αλλαγών που παρατηρούνται τα τελευταία 20 χρόνια στο πεδίο της εκπαίδευσης της μειονότητας.

Είκοσι χρόνια λειτουργίας του προγράμματος: ημερίδα

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε Ημερίδα στην Αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του Υπουργείου στην οποία παρουσιάστηκε η πορεία του Προγράμματος στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του. Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ηλία Γεωργαντά, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του Προγράμματος και τα θετικά του αποτελέσματα. Στη συνέχεια η Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, και η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ παρουσίασαν την εικοσαετή πορεία του Προγράμματος, τους στόχους του, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει. Η Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ανέδειξε τις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας, τη θεαματική μείωση της μαθητικής διαρροής και τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν σε αυτή την εξέλιξη τα μέτρα θετικής διάκρισης που θεσπίστηκαν υπέρ της μειονότητας. Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, εστίασε στην ευρύτερη κοινωνική παρέμβαση την οποία επιτελεί το πρόγραμμα μέσω του εκπαιδευτικών του παρεμβάσεων και παρουσίασε την παιδαγωγική λογική όλων των δράσεων του προγράμματος οι οποίες έχουν στόχο να υποστηρίξουν το έργο του σχολείου παρόλο που διεξάγονται έξω από το σχολικό πλαίσιο. Η Χαρά Δαφέρμου, επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ανέλυσε τη δημιουργική αξιοποίηση των παιδικών βιβλίων και άλλων υλικών στο πλαίσιο των ενισχυτικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του προγράμματος με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής και την προώθηση του γραμματισμού των παιδιών. Τέλος η Μαρία Ζωγραφάκη, διδάκτορας του ΕΚΠΑ και συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου (ΠΕΚΕΣ), παρουσίασε τα μαθήματα ελληνικών που προσφέρει το πρόγραμμα σε ενήλικες γυναίκες, συνήθως μητέρες μαθητών, για τις οποίες η εκμάθηση αυτή ανοίγει νέους δρόμους, αφού, όπως είπε στη δασκάλα της μια ενήλικη μαθήτρια «Γλώσσα είναι ελευθερία». Στην ημερίδα υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στελεχών της εκπαίδευσης, Διευθυντών σχολείων, Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου των ΠΕΚΕΣ, Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων και εκπαιδευτικών. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και αναδείχτηκε η ευρύτερη χρησιμότητα που έχουν τα εκπαιδευτικά υλικά και το παιδαγωγικό έργο του προγράμματος, συνολικά για την εκπαίδευση και εκτός Θράκης.

Πρόγραμμα Ημερίδας

ekt 1ek 2

Παρουσίαση του έργου του ΠΕΜ στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Education in a time of Austerity and Social Turbulence”, Αθήνα 21-23/6/2018

Στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μάθηση με θέμα “Education in a time of Austerity and Social Turbulence” (Εκπαίδευση στην εποχή της λιτότητας και της κοινωνικής αναταραχής) που έγινε στην Αθήνα και συνδιοργανώθηκε από το Common Ground και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκαν στις 22 Ιουνίου 2018 πτυχές του έργου του ΠΕΜ. Στρογγυλό τραπέζι με θέμα την πολυτροπική εκπαιδευτική παρέμβαση του Προγράμματος συντόνισε η Θάλεια Δραγώνα η οποία περιέγραψε το πλαίσιο της εικοσαετούς παρέμβασης και το λόγο πήραν συνεργάτιδες του ΠΕΜ στο πεδίο.

ekdilosis opt

Η Βίκη Λαγοπούλου μίλησε για την προσέγγιση των πολυγραμματισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποστηρίζοντας την άποψη ότι η ανάγνωση και η γραφή είναι κοινωνική πράξη που ενισχύεται από άλλες διαστάσεις της επικοινωνίας όπως ο προφορικός λόγος, η ακουστική και οπτική εικόνα, και η κίνηση του σώματος μέσα στο χώρο. Η Ειρήνη Ασημακοπούλου παρουσίασε την οργάνωση των μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνοντας έμφαση στις μεθόδους εποπτείας των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιεί το ΠΕΜ με στόχο την ενδυνάμωση την εκπαιδευτικών και την καλλιέργεια αναστοχαστικών πρακτικών. Η Μαρία Ζωγραφάκη μίλησε για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παρακολουθούν οι γυναίκες (ως επί το πλείστον μητέρες των μαθητών και μαθητριών μας) και ανέδειξε το χειραφετικό αποτέλεσμα που έχουν. Τέλος η Όλγα Κατσιάνη και η Αναστασία Δημητρίου παρουσίασαν το έργο των Κινητών ΚΕΣΠΕΜ τα οποία εφαρμόζουν καινοτόμες  παιδαγωγικές γραμματισμού στα παιδιά των απομακρυσμένων οικισμών. Όλες αυτές οι επιμέρους δράσεις στοχεύουν στην ενίσχυση και ενδυνάμωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών μέσα από την εκπαίδευση.

Ημερίδα: "Μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη"

Στις 18 Μαΐου 2016, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώθηκε ημερίδα με αφορμή το κλείσιμο της τέταρτης και πιο μακρόχρονης φάσης του Προγράμματος (2010-16). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, πλήθος πανεπιστημιακών και φοιτητών. Προλόγισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος.

 

Imerida Panepistimio Athina

 

Η ημερίδα εστίασε στις σημαντικές παιδαγωγικές καινοτομίες που εισήγαγε το Πρόγραμμα και τη σημασία που είχαν αυτές για τα σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα αυτής της πολύχρονης προσπάθειας.
Περισσότερα

 

Παρουσίαση των εκπαιδευτικών υλικών και καινοτόμων πρακτικών του Προγράμματος σε Ημερίδα του ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ (18 Απριλίου 2016)

Το έργο του Προγράμματος παρουσιάστηκε στην Ημερίδα που οργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με θέμα «Διαπολιτισμικοί διάλογοι. Σημεία συνάντησης των προγραμμάτων Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος» που έγινε στο κτίριο του ΥΠΠΕΘ στις 18 Απριλίου 2016. Η ημερίδα είχε στόχο να συζητηθεί η ευρύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών υλικών που έχουν παραγάγει τα Προγράμματα για την εκπαίδευση παιδιών με εθνοπολιτισμικές ιδιαιτερότητες (Μουσουλμανική Μειονότητα, Αλλοδαποί- Παλιννοστούντες, Ρομά).

Η ομάδα των επιστημονικών υπευθύνων του προγράμματος παρουσίασε:

  • τα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά υλικά για το δημοτικό και το γυμνάσιο
  • τα εκπαιδευτικά υλικά και εργαλεία για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας
  • καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές και παρεμβάσεις

Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας είναι το μόνο που εκτός από υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής, έχει παραγάγει βιβλία και εκπαιδευτικά υλικά και για τα άλλα μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία, Λογοτεχνία, Γεωγραφία) για το γυμνάσιο και διαθεματικό υλικό για το δημοτικό. Οι ομιλητές έδειξαν ότι το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράλληλο υλικό σε οποιαδήποτε σχολική τάξη και ανέδειξαν παιδαγωγικές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα σε όλα τα σχολεία. Κλείνοντας την Ημερίδα ο Πρόεδρος του ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι προβλέπεται άμεσα να εγκριθεί η δυνατότητα χρήσης στα σχολεία όλων των υλικών που παρουσιάστηκαν, παράλληλα με τα επίσημα σχολικά εγχειρίδια.

 

"Κοινωνική ένταξη και παιδαγωγικές καινοτομίες: το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας": Ημερίδα διαλόγου στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου για τη λήξη της 4ης φάσης του Προγράμματος, οργανώθηκε στις 5 Ιουνίου 2015 στην Κομοτηνή ημερίδα διαλόγου με θέμα «Κοινωνική ένταξη και παιδαγωγικές καινοτομίες: το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας».

Η ημερίδα έγινε στη Λέσχη Κομοτηναίων. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση από τα υλικά και τις δράσεις του Προγράμματος. Την παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Παναγιώτης Κεραμάρης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. και η Μαρία Μουστάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Μονάδας Β2, Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Προγράμματος Αλεξάνδρα Αδρούσου, Νέλλη Ασκούνη, Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη έκαναν έναν απολογισμό του έργου και των αλλαγών που επέφερε. Για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μίλησαν η Φρόσω Κιάου, εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, ο Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης, ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,η Ευαγγελία Τρέσσου, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά.
Περισσότερα

 

Συναυλία των Balkanatolia στο Δημοτικό πάρκο της Κομοτηνής

Στις 6 Ιουνίου 2015, πλήθος κόσμου στο δημοτικό πάρκο Κομοτηνής παρακολούθησε χορεύοντας τη συναυλία του δημοφιλούς κομοτηναίικου συγκροτήματος Balkanatolia, με μουσικές που συνθέτουν τις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις της περιοχής και ενώνουν Ελλάδα, Τουρκία, Βαλκάνια και Ανατολή.

Balkanatolia


«Καλεσμένοι από τα ΚΕΣΠΕΜ, παίζουμε για το διαφορετικό που είναι τόσο ίδιο...», έγραψαν σε ανάρτησή τους στο Facebook οι Balkanatolia.

Τη συναυλία προλόγισε ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, που τόνισε τη σημασία της πολυγλωσσίας στη Θράκη για την επικοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη: «όσες περισσότερες γλώσσες μιλούν τόσο το καλύτερο».

 

"Η Θράκη όπως δεν την ξέρετε - Αφηγήσεις μιας εκπαιδευτικής αλλαγής με λέξεις και νότες"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα δεκαπέντε χρόνια του Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 στον Ιανό. Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας , μίλησαν η Ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, η φοιτήτρια Σεριφέ Σιράκ και η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι ομιλητές υπογράμμισαν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, τη σημασία της δεκαπενταετούς πορείας του Προγράμματος. Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης με τις μουσικές των Balkanatolia, συγκροτήματος από τη Ροδόπη που αποτελείται από μέλη της μειονότητας και της πλειονότητας.
Περισσότερα

 

«Πώς σε λένε;» στο Exile Room
 
Στις 22/2/2013 παρουσιάστηκε στο Exile Room το ντοκιμαντέρ «Πώς σε λένε;» σε σκηνοθεσία του Θάνου Αναστόπουλου και της Στέλλας Θεοδωράκη, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» ως εκπαιδευτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έχει θέμα τις πολλαπλές ταυτότητες στη Θράκη και αναδεικνύει τη διαφορά και την ομοιότητα, την ποικιλία, τη σύγκρουση, την επιθυμία για διαπραγμάτευση, τη δυσκολία επικοινωνίας, την πολλαπλότητα των πολιτισμικών παραδόσεων αλλά και την κοινή γη που συνδέει τους διαφορετικούς κατοίκους της ίδιας περιοχής.

Η προβολή του Exile Room ήταν ένα ραντεβού με τη νεολαία που αναζητάει τη «λοξή ματιά», πίσω από κατασκευασμένες αλήθειες, στερεότυπα και κλισέ. Τα πρόσωπα της ταινίας παρουσιάστηκαν μπροστά τους με το μικρό τους όνομα, χωρίς καμία άλλη ιδιότητα. Η θρησκεία, η εθνική και εθνοτική ταυτότητα, το φύλο, η κοινωνική τάξη εναλλάσσονταν στα πλάνα αφήνοντας εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και συμπεράσματα στη σκοτεινή αίθουσα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική σύμβουλος του ντοκιμαντέρ ήταν εκεί, για να το παρουσιάσει και να το συνδέσει με την δεκαπενταετή πορεία του προγράμματος. Πορεία την οποία η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη χαρακτήρισε δύσβατη, αναγνωρίζοντας πάντως ότι πολλά εμπόδια εξαφανίστηκαν στο πέρασμα αυτών των δεκαπέντε χρόνων.

Κάπως έτσι, ένα χαμηλόφωνο ντοκιμαντέρ για την ταυτότητα και τη συνύπαρξη έφερε κοντά νέους ανθρώπους διαφορετικών ταυτοτήτων, αλλά με την ίδια θέληση για συνύπαρξη. Και διάλογο...

Βλ. σχετικά: «Πώς σε λένε; - Θράκη», Εφημερίδα των Συντακτών, 21/2/2013

 

Τα εγκαίνια των ΚΕΣΠΕΜ

Με δημόσιες εκδηλώσεις έγιναν τα εγκαίνια των κεντρικών ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης και Κομοτηνής, την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 αντίστοιχα. Λίγο αργότερα,  την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 εγκαινιάστηκε το ΚΕΣΠΕΜ Αλεξανδρούπολης στην περιοχή της οδού Άβαντος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

egainia kespem rodopis

Τα εγκαίνια σε όλες τις πόλεις πλαισιώθηκαν από συνέντευξη τύπου, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και συνεργατών του Προγράμματος
Περισσότερα

 

Παρουσία του Προγράμματος στην Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2011»
Στις 27-29 Μαΐου 2011 το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη συμμετείχε με δικό του περίπτερο (αρ.68) στην 20η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2011» που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με συμμετοχή 120 εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για παρουσίαση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτη Ξινίδη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και φορείς της περιοχής.
(Δείτε περισσότερα)

 ekthesi 1

Εκδήλωση με θέμα: Ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις εντός και εκτός σχολείου για τα παιδιά της μειονότητας  - Κομοτηνή 9 Ιουνίου 2011

Με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς και την ολοκλήρωση των δράσεων του Προγράμματος για την περίοδο 2010-2011 οργανώθηκε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 9 Ιουνίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις εντός και εκτός σχολείου για τα παιδιά της μειονότητας». Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συνεργάτες-υπεύθυνοι των επιμέρους δράσεων ανέπτυξαν τις παρεμβάσεις που έγιναν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που οργανώθηκε παράλληλα. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, κ. Α. Κουρουμιχάκης και ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Ν. Παπαγεωργίου. 

 

Εκδηλώσεις παρουσίασης του ντοκιμαντέρ «Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη»

Με μια σειρά εκδηλώσεων παρουσιάστηκε στο κοινό το ντοκιμαντέρ Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη, διάρκειας 75΄, σε σκηνοθεσία του Θάνου Αναστόπουλου. Αντικείμενο του φιλμ είναι η δεκαετής πορεία (1997-2007) του Προγράμματος για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στην Αθήνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 14 Μαρτίου 2011. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά. Μετά την προβολή το φιλμ σχολίασαν ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, ο Βοηθός Συνήγορος του παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Δημήτρης Μπράτης, ο συγγραφέας δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι, ο εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής και η κριτικός βιβλίου Κατερίνα Σχινά.

Ακολούθησαν τρεις εκδηλώσεις παρουσίασης του ντοκιμαντέρ στη Θράκη στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2011 στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη αντίστοιχα. Το ντοκιμαντέρ σχολίασαν και στις τρεις πόλεις εκπρόσωποι των τοπικών  αρχών, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο θετικό έργο που έχει επιτελέσει το πρόγραμμα.
Περισσότερα

Το ντοκιμαντέρ

 

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK