museduc banner

«Μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας»: Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στις 18 Μαΐου 2016, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώθηκε ημερίδα με αφορμή το κλείσιμο της τέταρτης και πιο μακρόχρονης φάσης του Προγράμματος (2010-16). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, πλήθος πανεπιστημιακών και φοιτητών. Προλόγισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος. Η ημερίδα εστίασε στις σημαντικές παιδαγωγικές καινοτομίες που εισήγαγε το Πρόγραμμα και τη σημασία που είχαν αυτές για τα σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα αυτής της πολύχρονης προσπάθειας.

 

Imerida Panepistimio Athina1

 

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση από την Άννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα του έργου που έχει παραχθεί και των μεγάλων αλλαγών στην εκπαίδευση της μειονότητας, αλλά και την κοινωνία της Θράκης, τα 20 σχεδόν χρόνια από την έναρξη του Προγράμματος. Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ στο οποίο νέες εκπαιδευτικοί, από την πλειονότητα και τη μειονότητα μιλούν για τη δουλειά τους στο Πρόγραμμα και την προσωπική τους εξέλιξη μέσα από αυτή την πολύτιμη για τις ίδιες εμπειρία. Στη συνέχεια η Χαρά Δαφέρμου και η Μαρία Σφυρόερα παρουσίασαν τον τρόπο δουλειάς και τα αποτελέσματα των δράσεων ενίσχυσης της ελληνομάθειας για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου που οργανώθηκαν στα ΚΕΣΠΕΜ και σε σχολεία. Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου και η Όλγα Κατσιάνη αναφέρθηκαν στην εκπαιδευτική και κοινωνική παρέμβαση των «Καγκουρώ του βουνού», όπως έχουν ονομάσει τα ίδια τα παιδιά τα τέσσερα κινητά ΚΕΣΠΕΜ του Προγράμματος.

 

Imerida Panepistimio Athina2

 

Η Μαρία Ζωγραφάκη μίλησε για την ενδυνάμωση και τις καθοριστικές για τη ζωή τους αλλαγές που βιώνουν οι ενήλικες γυναίκες που παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών στα ΚΕΣΠΕΜ, ενώ η Θάλεια Δραγώνα παρουσίασε τις δημιουργικές δράσεις των μικτών ομάδων νέων μειονότητας και πλειονότητας σε εξωσχολικό πλαίσιο. Τέλος η Ελένη Χοντολίδου, ο Βασίλης Τσάφος και ο Βασίλης Τσελφές αναφέρθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή των εκπαιδευτικών υλικών του Προγράμματος σε Γυμνάσια της Θράκης και πώς μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλαξε η ματιά των εκπαιδευτικών για τους τρόπους διδασκαλίας.
Ενδεικτικές της επιτυχίας του Προγράμματος (αλλά και της συγκίνησης που κυριαρχούσε) ήταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παρεμβάσεις δύο νέων γυναικών από τη μειονότητα, πρώην μαθητριών του Προγράμματος, συνεργατριών στη συνέχεια, οι οποίες ολοκληρώνουν τώρα τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης:

Σχετικά δημοσιεύματα

  • Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ζήλευαν όλα τα σχολεία, Εφημερίδα των Συντακτών, 19/5/2016
  • Από τους μουσουλμανόπαιδες της Θράκης στα ξεριζωμένα παιδιά, Εφημερίδα των Συντακτών, 24/5/2016
  • Συνέντευξη της Θάλειας Δραγώνα στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 (17/5/2016) με αφορμή την ημερίδα «Μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη».
ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK