museduc banner

Ημερίδα «22 χρόνια ΠΕΜ (1997-2019)»

18 Σεπτεμβρίου 2019, Κομοτηνή

Τα «Είκοσι δύο χρόνια του Προγράμματος ‘Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) 1997-2019» ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα της νομαρχίας στην πόλη της Κομοτηνής.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου, ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης Βασίλης Συμεωνίδης και ο Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Ανταμπούφης. Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ Ξάνθης και Ροδόπης Μαρία Λουκοπούλου και Μιχάλης Βασιλειάδης, και οι Πρόεδροι Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης Δημήτρης Ντούμος και Στέφανος Μακρυγιάννης αντίστοιχα. Όλοι μίλησαν για τα θετικά αποτελέσματα και την επίδραση του προγράμματος στην εκπαίδευση της μειονότητας (και όχι μόνον) στην περιοχή της Θράκης, ενώ τόνισαν τη συμβολή του στη σταδιακή βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στην πλειονότητα και τη μειονότητα και την κοινωνική ένταξη του μειονοτικού πληθυσμού. Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς (και των τριών βαθμίδων) που πήραν το λόγο είχαν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στις δράσεις του προγράμματος, είτε ως συνεργάτες είτε ως επιμορφούμενου, και αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο σε αυτή τη συμμετοχή.

photo3photo4

Οι υπεύθυνες του Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα μαζί με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Νέλλη Ασκούνη και Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτριες καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, παρουσίασαν μια αποτίμηση του μακρόχρονου αυτού εκπαιδευτικού έργου, εστιάζοντας στις παιδαγωγικές καινοτομίες και τα εκπαιδευτικά υλικά που παρήγαγε, στις δυσκολίες που συνάντησε λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων του πεδίου της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και στην καθοριστική συμβολή του στη μείωση της μαθητικής διαρροής των παιδιών της μειονότητας και στις σημαντικές ευρύτερες αλλαγές της τελευταίας περιόδου.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεργάτες του ΠΕΜ, μέλη της πλειονότητας και της μειονότητας, μίλησαν για την εμπειρία τους από το πρόγραμμα και όλα όσα κέρδισαν αυτά τα χρόνια από αυτή τη συμμετοχή. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις των νέων εκπαιδευτικών από τη μειονότητα που γνώρισαν το πρόγραμμα αρχικά ως μαθήτριες στις εκπαιδευτικές του δράσεις και χρόνια μετά βρέθηκαν «στα ίδια θρανία, αυτή τη φορά στη θέση της εκπαιδευτικού, για να βοηθήσουν με τη σειρά τους τα παιδιά της μειονότητας γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν».

photo5photo6

Για το αποτύπωμα του ΠΕΜ στην τοπική κοινωνία μίλησαν συνεργάτες των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων από την πλειονότητα και τη μειονότητα. Ο καθηγητής του ΔΠΘ Χαράλαμπος Σακονίδης αναφέρθηκε στη δύσκολη αλλά δημιουργική πορεία του Προγράμματος και στις καινοτόμες αλλαγές που έφερε στην εκπαίδευση. Ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναγνώρισε τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, αλλά επεσήμανε και τα προβλήματα που παραμένουν. Ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά αφού αναφέρθηκε σε πολιτικά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν από πολλές πλευρές, δήλωσε ότι το πρόγραμμα «μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της εκπαίδευσης. Ήταν μια ανθρωπιστική προσέγγιση για το ίδιο το μέλλον της Εκπαίδευσης που έδωσε πραγματικά αποτελέσματα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις του δικηγόρου Κώστα Γούναρη και του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, οι οποίοι ανέλυσαν την παρέμβαση του ΠΕΜ από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας
Το γεγονός προβλήθηκε εκτενώς από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK