museduc banner

Ημερίδα «22 Χρόνια ΠΕΜ (1997-2019)»

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τα «Είκοσι δύο χρόνια του Προγράμματος Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) 1997-2019» ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».
Οι υπεύθυνες του Προγράμματος, Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, μαζί με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής Αλεξάνδρα Ανδρούσου και Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτριες καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, καθώς και υπεύθυνους επιμέρους δράσεων παρουσίασαν μια αποτίμηση του μακρόχρονου αυτού εκπαιδευτικού έργου (www.museduc.gr), εστιάζοντας στις παιδαγωγικές καινοτομίες και τα εκπαιδευτικά υλικά που παρήγαγε, στις δυσκολίες που συνάντησε λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων του πεδίου της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και στην καθοριστική συμβολή του στη μείωση της μαθητικής διαρροής των παιδιών της μειονότητας και στις σημαντικές ευρύτερες αλλαγές της τελευταίας περιόδου.

photo2photo2

Για την πολύπλευρη εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μίλησαν συνεργάτες του προγράμματος μέλη της πλειονότητας και της μειονότητας. Επίσης εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αναφέρθηκαν στη χρήση των εκπαιδευτικών υλικών του ΠΕΜ σε σχολεία εκτός Θράκης και στην καταλληλότητά τους για αλλόγλωσσα παιδιά, και σήμερα ιδίως για τα προσφυγόπουλα. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και 36 γυναίκες από τη Θράκη, μαθήτριες του Προγράμματος στα μαθήματα ελληνικών, που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά παρέμβαση μία από τις γυναίκες τόνισε ότι η γνώση των ελληνικών είναι ο δρόμος για την ένταξή τους στην κοινωνία και ζήτησε να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση σχετικά με την πολιτική για την ένταξη και την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Πήραν μέρος δύο πρώην υπουργοί Παιδείας, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Νίκος Φίλης, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι, οι οποίοι τόνισαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης στην εκπαίδευση της μειονότητας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Παρέστη ο Κώστας Σημίτης, επί πρωθυπουργίας του οποίου ξεκίνησε το Πρόγραμμα, με υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε χαιρετισμό μέσω του συνεργάτη του πρώην υπουργού από τη Ροδόπη Γιώργου Πεταλωτή. Όλοι οι ομιλητές και ομιλήτριες υπογράμμισαν την παρακαταθήκη που αφήνει το πρόγραμμα αυτό για την ελληνική εκπαίδευση.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας
Το γεγονός προβλήθηκε εκτενώς από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

photo2aphoto2b

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK