museduc banner
 • Εκδρομή ενηλίκων στην Αθήνα, 25-27 Απριλίου 2016

Στις 25-27 Απριλίου 2016 έγινε η εκπαιδευτική εκδρομή των ενηλίκων από τα ΚΕΣΠΕΜ της Θράκης στην Αθήνα. Συμμετείχαν 30 γυναίκες και 3 άνδρες, που παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών στα ΚΕΣΠΕΜ. Η ομάδα επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Μουσείο της Ακρόπολης.

ekpaideutiki ekdromi stin athina

Δείτε περισσότερα

 • Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μαθητών/τριών των ΚΕΣΠΕΜ

Για μια ακόμη χρονιά το Πρόγραμμα υποστήριξε την προσπάθεια των παιδιών της μειονότητας να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-15 οργανώθηκαν στα ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, Κομοτηνής και Ιάσμου μαθήματα προετοιμασίας για μαθητές Γ’ λυκείου, υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η δύσκολη αυτή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία: από τους 68 μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν συστηματικά τα μαθήματα στα ΚΕΣΠΕΜ, 43 εισήχθησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ικανοποίηση και η συγκίνηση των εκπαιδευτικών τους αλλά και όλων των συνεργατών του Προγράμματος είναι μεγάλη.

 • Θερινά μαθήματα για μετεξεταστέους μαθητές 2015

Από τις 18 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015 τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Ξάνθης, Ιάσμου και Κομοτηνής οργάνωσαν μαθήματα προετοιμασίας για τη συμμετοχή μετεξεταστέων μαθητών/τριών στις επαναληπτικές προαγωγικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις ήταν πολύ υψηλό: τα μαθήματα παρακολούθησαν 191 μαθητές και μαθήτριες, από τους οποίους πάνω από 89% προάγονται στην επόμενη τάξη.

 • Επίσκεψη του Πρέσβη της Αυστραλίας στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής

Στις 2 Ιουνίου 2015 επισκέφτηκε το ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. John Griffin. Το διοικητικό προσωπικό των Κέντρων ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρέσβη και τους συνεργάτες του για τις δράσεις και τους σκοπούς του Προγράμματος και των ΚΕΣΠΕΜ. Σε μία ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, αντάλλαξαν απόψεις για τη διγλωσσία και τις ταυτότητες των μειονοτήτων, τη σημασία της ενσωμάτωσης και τις ιδιαιτερότητες που απαντώνται στη Θράκη και το ρόλο που διαδραματίζει το Πρόγραμμα στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του ΚΕΣΠΕΜ και συνομίλησε με μαθητές δημοτικού. Οι μαθήτριες και μαθητές παρουσίασαν κάποιες εργασίες τους, ενώ ο πρέσβης τους μοίρασε αναμνηστικά δώρα.

Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, και σε συνέχεια της επίσκεψης, απέστειλε στα ΚΕΣΠΕΜ ενημερωτικό υλικό σχετικά με πρακτικές που εφαρμόζονται στην Αυστραλία και που σχετίζονται με εκπαίδευση σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και συγχαρητήρια επιστολή στην κα Δραγώνα, Ειδική Επιστημονική Σύμβουλο του Προγράμματος.

 • Από το ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού στον κόσμο της βιβλιοθήκης

Την Παρασκευή 10.07.2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες των θερινών μαθημάτων του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει η FUTURE LIBRARY σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης.

 • Εκδρομή ενηλίκων στην Καβάλα

Στις 25 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Καβάλα, στην οποία συμμετείχαν 92 ενήλικες (89 γυναίκες και 3 άντρες) που παρακολουθούν μαθήματα ελληνομάθειας στα ΚΕΣΠΕΜ Ιάσμου, Κενταύρου, Κομοτηνής, Μεγάλου Ορφανού και Ξάνθης.Οι ενήλικοι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την Καβάλα και απήλαυσαν τα αξιοθέατα της πόλης, όπως επίσης την ξενάγηση σε δύο μουσεία της περιοχής: το Μουσείο Καπνού και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων.

Kavala 1b

 • Ενημέρωση μαθητών των ΚΕΣΠΕΜ για επιλογές σπουδών

Στις 6 Μαρτίου 2015 σαράντα τακτικοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρακολούθησαν στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές σπουδών τους από τον υπεύθυνο του ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ξάνθης), κ. Μπακαλίδη. Το ίδιο περίπου διάστημα στο ΚΕ.ΣΥ.Π. Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναντήσεις 15 μαθητών με τον υπεύθυνο του κέντρου, κ.Καρακασίδη.

 • Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων

Την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία εκπαιδευτική επίσκεψη τμημάτων των ΚΕΣΠΕΜ Ευλάλου και Ξάνθης στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη έκλεισε δημιουργικά ένα πρότζεκτ, που είχαν υλοποιήσει τα τμήματα αυτά. Την ξενάγηση ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Μπουρντούνη και Δήμητρα Ταξίδου, οι οποίες οργάνωσαν δραματοποίηση και παιχνίδια, αξιοποιώντας το υπέροχο υλικό του μουσείου.

avdira

 • «Μικροί αρχαιολόγοι» στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Εύλαλου

Στις 8 και 20 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. του Εύλαλου ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Οι μικροί αρχαιολόγοι". Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου project που υλοποιείται από τις εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνα Μπουρντούνη και Δήμητρα Ταξίδου στο πλαίσιο των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για παιδιά δημοτικού. Για τη δράση αυτή συνεργάστηκαν τα δύο τμήματα, ΑΒΓ και ΔΕΣτ, του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ.

mikroi arxaiologoi

 • Γιορτή στο νέο «σπίτι» του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Δροσερού

Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού στεγάζεται σε νέο κτίριο, κατάλληλο και πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε περίπου 150 παιδιά των οικισμού.

photo-1

Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ γιόρτασε το καινούριο του κτίριο και άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ολοκλήρωσαν δημιουργίες και κείμενα με αφορμή το νέο «σπίτι» του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ, έπαιξαν, τραγούδησαν και καλωσόρισαν το νέο χρόνο.

photo-2

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα:
Εκδήλωση στο ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού για το τέλος του χρόνου, xanthipress 18/12/2014
Η γιορτή στη νέα στέγη του ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού, indexanthi 23/12/2014
«Αποχαιρέτησαν» τη χειμερινή σχολική περίοδο, Εμπρός 23/12/2014

 • Μαθήματα για μετεξεταστέους στα ΚΕΣΠΕΜ

Ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου 2014 στα ΚΕΣΠΕΜ τα τμήματα προετοιμασίας μετεξεταστέων μαθητών και μαθητριών για τις σχολικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Στην Ξάνθη λειτουργούν προς το παρόν 28 τμήματα, στην Κομοτηνή 17 και στον Ίασμο 8. Στα μαθήματα προετοιμασίας συμμετέχουν 222 μαθητές και μαθήτριες και η φοίτηση είναι πολύ τακτική.

 • Τα μαθήματα συνεχίζονται το καλοκαίρι

Τα μαθήματα στα ΚΕΣΠΕΜ συνεχίζονται χωρίς καμία διακοπή μέχρι τις 20 Ιουλίου 2014, οπότε και θα σταματήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, τα παιδιά θα συνεχίσουν το χειμερινό τους πρόγραμμα στη γλώσσα και στα μαθηματικά. Στη γλώσσα η έμφαση θα δοθεί στην προώθηση της φιλαναγνωσίας με ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, επεξεργασία τους και πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Τα παιδιά της Στ΄ θα ασχοληθούν με την «Οδύσσεια» της Σοφίας Ζαραμπούκα, με στόχο να αποκτήσουν μια πρώτη θετική επαφή με το έργο του Ομήρου, το οποίο θα διδαχτούν αναλυτικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 • «Ανοιχτές ημέρες» στα ΚΕΣΠΕΜ 12-22 Ιουνίου

Τώρα που η σχολική χρονιά τελειώνει, τα ΚΕΣΠΕΜ ανοίγουν τις πόρτες τους σε γονείς, μαθητές και φίλους και παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό έργο που έγινε τους μήνες που πέρασαν. Σε όλα τα ΚΕΣΠΕΜ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές και εκπαιδευτικούς, να δουν τη δουλειά των κέντρων και να περιηγηθούν στις εκπέσεις με τα έργα των μαθητών. Οι «Ανοιχτές μέρες» θα διαρκέσουν από τις 12 μέχρι τις 22 Ιουνίου 2014.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

 • «Ο κόσμος μάς ανήκει»: γιορτή στο ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού

Την Παρασκευή 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η γιορτή του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού με θέμα «Ο κόσμος μάς ανήκει». Τα παιδιά μετά από μια επιτυχημένη χρονιά στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ παρουσίασαν τη δουλειά τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, σε γονείς και φίλους. Με ένα σκηνικό γεμάτο χρώματα και καλή διάθεση τα παιδιά τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν θέατρο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Η γιορτή είχε θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Στο τέλος της γιορτής τα παιδιά πήραν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης και δώρα επιβράβευσης της προσπάθειάς τους από το Πρόγραμμα.\

 

o-kosmos-mas-anikei

 

Η πρόσκληση της γιορτής
«Γιορτή του ΚΕΣΠΕΜ στο Δροσερό», ρεπορτάζ από το Κανάλι 6
«Το Δροσερό αποχαιρετά το χειμώνα», εφημερίδα Εμπρός
Δείτε αποσπάσματα από τη γιορτή

 • Συμβουλευτική πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Ξάνθης ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές σπουδών από τον υπεύθυνο του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ξάνθης (ΚΕ.ΣΥ.Π.) κ. Γεώργιο Μπακαλίδη, σε μαθητές Γ΄ λυκείου που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είκοσι μαθητές, που παρακολουθούν τα μαθήματα όλων των κατευθύνσεων στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. από την αρχή της χρονιάς, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, έλαβαν απαντήσεις στις απορίες τους για τις πανεπιστημιακές σχολές προτίμησής τους, τα επιστημονικά πεδία, καθώς και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ένα μήνα πριν, οι μαθητές είχαν οι ίδιοι καταγράψει τις σχολές ενδιαφέροντός τους και τα σημεία που θα επιθυμούσαν να επικεντρωθεί η ενημέρωση.

 • Το ΚΕΣΠΕΜ του Εχίνου γιορτάζει!

Στις 9 Μαρτίου 2014 τα τμήματα του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Εχίνου σε συνεργασία με το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή. Γονείς και παιδιά πλημμύρισαν το χώρο του σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. έπαιξαν μικρά θεατρικά, παρουσίασαν συνταγές γλυκών, χόρεψαν, διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνεχίζονται.

exinos1

exinos2

 • Αποχαιρετιστήριο πάρτυ στην Αυλαία

Έπεσε η αυλαία για την Αυλαία του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής με μια γιορτή που διοργανώθηκε για τους μικρούς μαθητές του ΚΕΣΠΕΜ. Το πάρτυ πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου με αφορμή το γενικότερο εορταστικό κλίμα και μετά από επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Με την καθοδήγηση των εμψυχωτών των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων και του προσωπικού του ΚΕΣΠΕΜ, τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες και στολίδια, χόρεψαν και διασκέδασαν. Στο πάρτυ συμμετείχαν, ως παρατηρητές, και αρκετοί γονείς που συνόδεψαν και καμάρωσαν τα παιδιά τους. 

avlaia gen1

avlaia gen2

 • «Η άλλη κωμόπολη» στην Αυλαία

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αυλαία του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής προβολή του ντοκιμαντέρ του Ηρακλή Μήλλα και της Nefin Dinc «Η άλλη κωμόπολη». Την προβολή παρακολούθησαν συνεργάτες του προγράμματος καθώς και κοινό από την μειονότητα και την πλειονότητα, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή φοιτητών του ΔΠΘ. Ο Ηρακλής Μήλλας, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, συντόνισε μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

millas gen

 • «Φτιάχνουμε ομάδες – χτίζουμε φιλίες» προβολή στην Αυλαία

Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αυλαία, στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής, προβολή της ταινίας «Φτιάχνουμε ομάδες – χτίζουμε φιλίες», η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Prosociality Sport Club - prosociality for Integration and Multiculturalism από μαθητές του γυμνασίου Σμίνθης και του λυκείου Γλαύκης με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Αλεξάνδρα Κίτσου.
Η ταινία παρουσιάζει τις κοινές βιωματικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία καθώς και τις εμπειρίες των μαθητών κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Prosociality Sport Club.
Η μεθοδολογία του προγράμματος βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και στην αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για το κοινό καλό. Στόχος του είναι η προαγωγή οικουμενικών ανθρώπινων αξιών, όπως η κοινωνικοποίηση, η αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενότητα, ο σεβασμός.
Κατά την παρουσίαση στην Αυλαία η συντονίστρια του προγράμματος κ. Αλεξάνδρα Κίτσου και μαθητές από το γυμνάσιο Σμίνθης και το λύκειο Γλαύκης μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους για την πλούσια και γόνιμη αυτή εμπειρία.
Ρεπορτάζ για την εκδήλωση στον τοπικό τύπο:
www.newsbeast.gr
www.xronos.gr

kitsou1

 • Προβολή παιδικής ταινίας στην Αυλαία

Στις 30 Ιανουαρίου 2014 το ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής οργάνωσε την προβολή της παιδικής ταινίας "Ρατατούης" στο χώρο της Αυλαίας. Την ταινία παρακολούθησαν περίπου 50 μαθητές και μαθήτριες προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς και 20 μητέρες που τους συνόδευαν. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ταινία με μεγάλη προσοχή και φάνηκε να την απολαμβάνουν.

ratatuille

 • ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης: Συμβουλευτική για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Τον Ιανουάριο του 2014 τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης συνεργάστηκαν με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιώντας τέσσερις συμβουλευτικές συναντήσεις με μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου που φοιτούν στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με τη βοήθεια συνεργατών του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης "Έκφραση" στις 14/01, 18/01, 22/01 και 24/01. Είχαν στόχο την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των νέων γύρω από ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και την αποφυγή ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών από τη χρήση του.

asfaleia diadiktyo

 • Γιορτή-έκπληξη στο ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου

Στις 21/12/2013 οι μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ του ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου έκαναν μια εορταστική έκπληξη στη δασκάλα τους. Πήραν την πρωτοβουλία κι ετοίμασαν ένα μικρό πάρτυ με τούρτα, μουσική και χορό. Ευχήθηκαν όλοι μαζί για μια νέα, δημιουργική και χαρούμενη χρονιά.
exinosxmas

 • Γιορτή για την υποδοχή του 2014 στην Αυλαία

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στην Αυλαία, τα παιδιά του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής γιόρτασαν το τέλος του 2013 και τον ερχομό του 2014.

giortes avlaia 2013

Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι συνεργάτες των ΔΕΝ δημιούργησαν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα γιορτής. Περισσότερα από 80 παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και γυμνασίου βρέθηκαν μαζί, ετοίμασαν γιορτινά στολίδια, χόρεψαν, δοκίμασαν πίτες και κουραμπιέδες και διασκέδασαν πολύ. Τη χαρά τους μοιράστηκαν με περίπου 60 ενήλικες, κυρίως μητέρες, που γιόρτασαν μαζί απολαμβάνοντας τον καφέ τους.
Η γιορτή έκλεισε με την ευχή να μας συντροφεύει αυτό το κέφι και η ίδια αισιοδοξία για όλο το 2014!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 • Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης

Επίσκεψη στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μελισσόπουλο. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Προγράμματος στη Θράκη για τα αποτελέσματα και τη μέχρι τώρα πορεία του Προγράμματος, για το έργο των ΚΕΣΠΕΜ και για τις δράσεις αυτής της χρονιάς. Ξεναγήθηκε στους χώρους του ΚΕΣΠΕΜ, όπου είχε την ευκαιρία να δει τα μαθήματα που γίνονται και να συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μειονότητας ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που δρα ενισχυτικά, συμβάλλοντας στην ελληνομάθεια των παιδιών της μειονότητας και υποστηρίζει την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα επεσήμανε ότι πλέον το Πρόγραμμα με βάση τα μετρήσιμα πια αποτελέσματα έχει κριθεί επιτυχημένο στην πράξη. Βλ. σχετικά στο xanthipress.gr

 • Ξεκίνησαν τα μαθήματα στα ΚΕΣΠΕΜ

Από τις 7 Οκτωβρίου 2013 ξεκίνησαν όλες οι δράσεις των ΚΕΣΠΕΜ στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ ακόμα συνεχίζουν να εγγράφονται νέοι ενδιαφερόμενοι. Με μια διακοπή για τη γιορτή του Μπαϊράμ που μεσολάβησε έχουν αρχίσει τα μαθήματα σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η στήριξη στην προετοιμασία μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα μαθήματα στις ομάδες ενηλίκων. Παράλληλα προετοιμάζονται οι πρώτες ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου.
Τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ξεκίνησαν τα μαθήματα αμέσως μετά τη γιορτή του Μπαϊράμ, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013. Τέσσερα βαν, πέντε οδηγοί- διαμεσολαβητές και έντεκα εκπαιδευτικοί- εμψυχωτές επισκέπτονται 45 χωριά, 26 στο Νομό Ροδόπης, 15 στο Νομό Ξάνθης και 4 στο Νομό Έβρου.

 • Μεγάλη επιτυχία είχαν τα μαθήματα μετεξεταστέων

Για τρίτη συνεχή χρονιά, από 17/8/2013 μέχρι 03/09/2013 οργανώθηκαν από τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης, Κομοτηνής και Ιάσμου μαθήματα για μετεξεταστέους μαθητές γυμνασίου. Στην Κομοτηνή δημιουργήθηκε και ένα τμήμα μαθητών λυκείου. Τα μαθήματα παρακολούθησαν συστηματικά 209 μαθητές. Η επιτυχία στις εξετάσεις ήταν σχεδόν καθολική.

 • Επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών από τα ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης

Φέτος στα ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης προσφέρθηκαν και μαθήματα προετοιμασίας για τη συμμετοχή των μαθητών της Γ Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση μάθαμε τα ευχάριστα νέα από 9 μαθητές μας που πέρασαν σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, μερικοί απ' αυτούς και στις πρώτες τους επιλογές. Πολλά συγχαρητήρια και ευχές για επιτυχία στις σπουδές τους στον Μαγκντί, στη Φατμά, στον Χακάν, στη Σαφιέ, στη Γκιουλίζ, στην Αϊσέ, στην Γκιουλιστάν, στον Εργκιούλ στον Χουσεϊν. 

 • Θερινά μαθήματα στα ΚΕΣΠΕΜ

Από τις 26 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου διήρκεσαν τα θερινά μαθήματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενήλικες στα Κεντρικά και Περιφερειακά ΚΕΣΠΕΜ ενώ στα τέλη Αυγούστου οι μετεξεταστέοι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Βασικός στόχος των θερινών μαθημάτων για τους μαθητές του Δημοτικού ήταν η ενίσχυση της ελληνομάθειας και η προώθηση της φιλαναγνωσίας και του δανεισμού βιβλίων, μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων αναγνωστικών εμψυχώσεων. Οι μεγαλύτερες τάξεις ασχολήθηκαν παράλληλα με φυσική και μαθηματικά, ενώ οι μαθητές της Στ΄ δημοτικού επεξεργάστηκαν το βιβλίο της Σ. Ζαραμπούκα: "Οδύσσεια", με στόχο να βοηθηθούν στη μετάβασή τους στο γυμνάσιο.

Συνολικά 1039 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 45 ενήλικες γράφτηκαν στα μαθήματα στα κεντρικά ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης και της Ροδόπης και στα Περιφερειακά ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού, Ευλάλου, Εχίνου, Σέλερο, Ιάσμου, Σαπών και στην περιοχή της Άβαντος. Τμήματα ελληνικής γλώσσας για ενήλικες δημιουργήθηκαν και στον Κένταυρο και την Ηλιόπετρα κάτω από την εποπτεία των κεντρικών ΚΕΣΠΕΜ.

 • Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των μαθημάτων για ενήλικες που οργανώνει το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2013 επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Συμμετείχαν 108 ενήλικες (4 άντρες και 104 γυναίκες, οι περισσότερες μητέρες μαθητών στα ΚΕΣΠΕΜ) οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών που οργανώνουν τα ΚΕΣΠΕΜ σε Σέλερο, Εύλαλο, Ηλιόπετρα, Ξάνθη, Κένταυρο, Κομοτηνή, Ίασμο και Κέχρο.

 • Προβολή της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» στην Αυλαία (ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής)

Τμήματα ενηλίκων στα ΚΕΣΠΕΜ
Την Τρίτη 26/03/2013 στον ισόγειο χώρο του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, στην Αυλαία,  προβλήθηκε η ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τ. Μπουλμέτη για τις μαθήτριες και τους μαθητές των τμημάτων ενηλίκων στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής.  Τμήματα της ταινίας αξιοποιήθηκαν εκπαιδευτικά στα μαθήματα που ακολούθησαν.
Δείτε φωτογραφίες από την προβολή

 • «Πείραμα, Κάμερα…Πάμε!» εκδήλωση στη Φ.Ε.Ξ.

Την Κυριακή 14.04.2013 τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Ξάνθης πραγματοποίησαν εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση της ιδιαίτερης σειράς μαθημάτων, με τίτλο: «Πείραμα, Κάμερα …Πάμε!». Οι ομάδες των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης, Σελέρου, Ευλάλου και Εχίνου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και βραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους.
Περισσότερα

 • Τμήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τα τμήματα του επαγγελματικού προσανατολισμού ετοιμάζουν περιοδικό που θα συμπυκνώνει ένα κοινό πρότζεκτ, σχετικά με την πληροφόρηση. Ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία του περιοδικού, οι ομάδες παίρνουν συνεντεύξεις από επαγγελματίες, ψάχνουν στο διαδίκτυο σχετικά με τις δυνατότητες πριν και μετά το λύκειο, κάνουν συναντήσεις και βρίσκονται όλες σε δημιουργική εγρήγορση... Το συντονισμό του συγκεκριμένου πρότζεκτ έχει ο συνεργάτης μας Αβραάμ Ιντζεβίδης

 

 • Η Αυλαία (ξανα)ανοίγει τις πόρτες της

Από  τον χειμώνα του 2012 ο χώρος της Αυλαίας φιλοξενεί συχνά δραστηριότητες και εκδηλώσεις των ΚΕΣΠΕΜ και των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (Δ.Ε.Ν.).
Συνεχίζοντας το παράδειγμα της εκδήλωσης «Αυλαία στο Όνειρο» τον Ιανουάριο του 2012 που φιλοξένησε 150 παιδιά της μειονότητας και της πλειονότητας, οι συντελεστές του προγράμματος διοργανώνουν και πάλι δραστηριότητες για το ευρύτερο κοινό της Κομοτηνής, ανοιχτές στη μειονότητα και την πλειονότητα. Μια σειρά εκδηλώσεων βρίσκεται στα σκαριά, από προβολές ταινιών -για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ντοκιμαντέρ και ταινίες animation - μέχρι εικαστικά εργαστήρια, συναυλίες αλλά και δράσεις που θα επεκτείνονται στο δρόμο και  στην γειτονιά.
Αρκετές από τις δράσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της περιοχής, καθώς και άλλους φορείς, όπως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Θρακική διατροφή με παραδοσιακά σκεύη και συνταγές από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις, «Το μυστικό του μαγικού αυλού», έγινε στις 9 και 10 Μαρτίου 2013.

 

 • Συναντήσεις γονέων στα ΚΕΣΠΕΜ

Τις δύο τελευταίες βδομάδες του Νοεμβρίου 2012 γίνονται συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών/τριών του ΚΕΣΠΕΜ.

α)  Συναντήσεις με γονείς μαθητών δημοτικού
Φέτος η συμμετοχή των γονιών ήταν μεγάλη στις συναντήσεις αυτές, αφού μέχρι στιγμής περίπου 250 γονείς παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επισκέφτηκαν τα ΚΕΣΠΕΜ και συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς. Σε αρκετές τάξεις τα παιδιά κατασκεύασαν τα ίδια τις προσκλήσεις για τους γονείς τους, τους οποίους περίμεναν με ανυπομονησία, για να τους δείξουν τη δουλειά τους.
Στις περισσότερες συναντήσεις οι γονείς περιέγραψαν την έντονη επιθυμία των παιδιών τους να έρχονται στα ΚΕΣΠΕΜ. Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους εξήγησαν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πρόγραμμα και τους στόχους που υπηρετούν. Τόνισαν ότι τα μαθήματα  γίνονται με παιγνιώδη τρόπο για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και να κατακτήσουν τη γνώση με ευχάριστο τρόπο. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά έδειξαν στους γονείς τα έργα τους και τους ξενάγησαν στα λογισμικά του προγράμματος. Οι γονείς έμειναν ευχαριστημένοι με αυτά που άκουγαν και κατάλαβαν για ποιο λόγο τα παιδιά τους έρχονται με μεγάλη χαρά στο ΚΕΣΠΕΜ. Αρκετοί γονείς επίσης εξέφρασαν τη χαρά τους όταν είδαν πως έμαθαν στα ελληνικά τα παιδιά τους κάποιες βασικές έννοιες μαθηματικών, γιατί ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στα μαθηματικά. Σε γενικές γραμμές οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες και για τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

β) Συναντήσεις με γονείς μαθητών γυμνασίου –λυκείου
Παράλληλα με την πρωτοβάθμια γίνονται και οι συναντήσεις με γονείς μαθητών και μαθητριών μας γυμνασίου και λυκείου. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα ΚΕΣΠΕΜ περίπου 80 γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τα μαθήματα που γίνονται στα ΚΕΣΠΕΜ. Πολλοί τόνισαν ότι νιώθουν μεγάλη ασφάλεια που τα παιδιά τους βοηθιούνται για το σχολείο στα ΚΕΣΠΕΜ, ενώ αρκετοί ανέφεραν πως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα είχαν άλλη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στη σχολική τους πορεία. Οι γονείς χάρηκαν που γνώρισαν το «ζεστό χώρο του ΚΕΣΠΕΜ», όπως τόνισαν σε πολλές περιπτώσεις, ανέφεραν πολλά θετικά σχόλια των παιδιών τους για τη δουλειά που γίνεται, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν περισσότερες ώρες, αν είναι δυνατόν, για τη στήριξη των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί χάρηκαν που γνώρισαν τους γονείς και κατανόησαν σε μεγάλο βαθμό πόσο σημαντική είναι η συνεργασία τους για τη σχολική πρόοδο μαθητών και μαθητριών.

 

 • Τα νέα μας τμήματα ενηλίκων

Με μεγάλη μας χαρά ξεκίνησαν στις 14/11/2012 δύο νέα τμήματα ενηλίκων. Τα τμήματα αυτά προέκυψαν από αιτήματα μαμάδων που μας μετέφεραν οι συνάδελφοι των κινητών ΚΕΣΠΕΜ. Το ένα τμήμα είναι στην Ηλιόπετρα (κάμπος της Ξάνθης) και το άλλο στον Κέχρο (ορεινή Ροδόπη). Τα μαθήματα γίνονται παράλληλα με τα μαθήματα των κινητών και η αρχική ανταπόκριση μαμάδων, παιδιών αλλά και γενικότερα των τοπικών κοινοτήτων είναι μεγάλη. Ήδη οι αιτήσεις αυξάνονται και μεταφέρονται και στα γειτονικά χωριά!

 

 • Με αφορμή την 17 Νοέμβρη

Στα μαθήματα που έγιναν το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012, ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου, πολλοί εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στους αγώνες για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του παιδιού. Έγιναν στις τάξεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και προέκυψαν ανάλογες εργασίες.

17NOE

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK