museduc banner

 kinita1

Τι είναι τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ή τα Καγκουρό του βουνού όπως τα παιδιά ονόμασαν τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ, είναι 4 κινητές μονάδες εξοπλισμένες με 60 υπολογιστές, 8 φωτογραφικές μηχανές, projectors, πολλά παιδαγωγικά επιτραπέζια παιχνίδια, 936 συνολικά επιλεγμένους τίτλους παιδικών βιβλίων, ασύρματο internet, ηλεκτρονικά παιδαγωγικά παιχνίδια σχεδιασμένα ειδικά για το πλαίσιο της Θράκης.
Ο Σεβντάς του Σεντουκιού. Πού είναι οι ρόδες μου;
Ένας Ιππότης στο κάστρο των γραμμάτων/ λέξεων.

Πού ταξιδεύουν τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Τη σχολική χρονιά 2018-2019 οι φορητές μονάδες των κινητών ΚΕΣΠΕΜ ταξιδεύουν στους τρεις νομούς της Θράκης στα χωριά: Δρανιά, Σκάλωμα, Λινό, Μικρό Πιστό, Δειλινά, Καλλιντήριο, Κέχρος, Χλόη, Αγιοχώρι, Δροσιά, Πλαγιά, Μυρτίσκη, Κάτω Κάρδαμος, Κύμη, Δοκός, Αρσάκειο, Δαρμένη, Άνω Βυρσίνη (στον νομό Ροδόπης), Κεντητή, Κοτύλη, Ηλιόπετρα, Μεγάλο Ορφανό, Κρεμαστή, Δέκαρχο, Παλαιό Εράσμιο, Μελίβοια, Δημάριο, Μάνταινα, Γοργόνα (στον Νομό Ξάνθης), Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα και Γονικό (στον Νομό Έβρου). Στα μαθήματα συμμετέχουν 370 παιδιά.
Και αυτή τη χρονιά τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ανταποκρίθηκαν (σε συνέργεια με τη δράση στήριξης ενηλίκων του προγράμματος) στα αιτήματα των μαμάδων να μάθουν ελληνικά και έτσι οργανώθηκαν μαθήματα στα χωριά Ληνό, Μεγάλο Ορφανό, Μικρό Πιστό, Ρούσσα, Μεγάλο Δέρειο και Γονικό.

78


Τη σχολική χρονιά 2017-2018 τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ξεκίνησαν τα ταξίδια τους στις 25 Ιανουαρίου 2018 και επισκέπτονται 42 απομονωμένα χωριά των τριών νομών της Θράκης (29 στον ορεινό όγκο και 13 στον κάμπο). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινές και σαββατοκύριακα, απογευματινές και πρωινές ώρες αντίστοιχα. Για τις προηγούμενες χρονιές δείτε εδώ (Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2006-2008 , Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2011-2012 , Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2012-2013 , Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2013-2014 , Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2014-2015, Κινητά ΚΕΣΠΕΜ 2015-2016).
Αναλυτικά:
Νομός Ροδόπης
Αγιοχώρι, Αρσάκειο, Βέννα, Δαρμένη, Δοκός, Δρανιά, Δροσιά, Εσοχή, Καλλιντήριο, Κάτω Κάρδαμος, Κέχρος, Κύμη, Λινό, Μυρτίσκη, Πελεκητή, Πλαγιά, Λύκειο, Μικρό Πιστό, Σκάλωμα, Χλόη, Ομηρικό, Δειλινά.
Νομός Ξάνθης
Άνω Θέρμες, Γοργόνα, Δέκαρχο, Δημάριο, Ηλιόπετρα, Κεντητή, Κοτύλη, Κρεμαστή, Μάνταινα, Μεγάλο Ορφανό, Μελίβοια, Παλιό Εράσμιο, Πάχνη, Ωραίο.
Νομός Έβρου
Αγριάνη, Γονικό, Μεγ. Δέρειο, Ρούσσα, Σιδηρώ.
Φέτος τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ανταποκρίθηκαν και στο αίτημα μητέρων για μαθήματα ελληνικών παράλληλα με τα παιδιά τους. Στο Μεγάλο Ορφανό, στο Μικρό Πιστό, στο Λύκειο και στο Λινό από 25 Ιανουαρίου ξεκίνησαν μαθήματα.Στη συνέχεια προστέθηκαν και δύο τμήματα γυναικών στη Ρούσσα του Έβρου. Οι μαθητές/τριες των κινητών υποδέχτηκαν παντού τα «Καγκουρό του Βουνού» με τραγούδια και μικρές γιορτές που τα ίδια τα παιδιά είχαν οργανώσει. Στο πλαίσιο των μαθημάτων οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δείτε πώς τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού και οδηγούν τις εκπαιδευτικούς των κινητών ΚΕΣΠΕΜ σε μοναδικές εξορμήσεις στα χωριά τους.

Στις 25 Ιουνίου 2018 ξεκίνησαν τα θερινά μαθήματα σε 28 χωριά των τριών νομών της Θράκης.  Τα μαθήματα διήρκεσαν ολόκληρο τον Ιούλιο.


4

Ποιοι/ες παρακολουθούν τα μαθήματα των κινητών ΚΕΣΠΕΜ;
Τα μαθήματα των κινητών παρακολουθούν συστηματικά 720 μαθητές/ριες από νήπια έως και παιδιά γυμνασίου. Συχνά συμμετέχουν και παιδιά τα οποία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

Πώς δουλεύουμε στα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Στόχος των μαθημάτων των κινητών ΚΕΣΠΕΜ είναι η βελτίωση της ελληνομάθειας των μαθητών και μαθητριών μέσα από ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες. Οι ομάδες είναι μικτές ηλικιακά και διαφοροποιούνται αναγκαστικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και τις γνώσεις στα ελληνικά. Οι σχεδιασμοί ακολουθούν τη λογική της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής και στοχεύουν στην ενεργητική συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν αποτελούν τυπικά μαθήματα, αλλά ανοιχτά παιδαγωγικά πλαίσια όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διδάσκονται τη γλώσσα. Ταξίδια κοντινά μέσα στην Ελλάδα ή πιο μακρινά στην Ευρώπη και στον κόσμο με αφορμή κείμενα στο διαδίκτυο ή από το «Σεβντά του Σεντουκιού» ή από βιβλία από τη βιβλιοθήκη των κινητών, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για γέφυρες, μνημεία, μορφές τέχνης, ιστορικές προσωπικότητες αλλά και είδη μουσικής, φαγητά, συνήθειες.

        5        6

Σχεδιάζουν χάρτες για τα μέρη που επισκέπτονται προσθέτοντας κάθε φορά πληροφορίες, "επιβιβάζονται" σε διαφορετικά μέσα μεταφοράς, γράφουν και παίζουν διαλόγους για τα ταξίδια τους αλλά και για ανθρώπους που συναντούν. Ετοιμάζουν ταξιδιωτικούς οδηγούς με φωτογραφίες και κείμενα, φτιάχνουν αφίσες με λεζάντες και γράφουν φανταστικές ιστορίες.
Παρακολουθούν ταινίες, βίντεο, εικονικές περιηγήσεις γράφουν τι έμαθαν και ετοιμάζουν παρουσιάσεις στον υπολογιστή. Δείγματα της δουλειάς των χωριών μπορείτε να δείτε στο χάρτη
Έτσι ασκούνται στον προφορικό και γραπτό λόγο, μαθαίνουν τα βασικά γραμματικά φαινόμενα και αποκτούν συντακτικές γνώσεις.
Οι εκπαιδευτικοί- εμψυχωτές/τριες, στηρίζονται για το δύσκολο εκπαιδευτικό τους έργο από την καθημερινή εποπτεία και ανατροφοδότηση μέσω των αναφορών που στέλνουν στην επιστημονική υπεύθυνη και την επόπτρια παιδαγωγικού έργου μετά από κάθε μάθημα, καθώς και τις τακτικές μέσω skype επιμορφώσεις με θέματα παιδαγωγικά. Η ομάδα των κινητών ΚΕΣΠΕΜ λειτουργεί σαν μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής.

5 χρόνια Κινητά ΚΕΣΠΕΜ

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK