museduc banner

Σειρά μαθημάτων “Πείραμα, κάμερα ... πάμε!”
Επιστημονικός υπεύθυνος: Γιώργος Έψιμος, Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική των ΦΕ

Η σειρά μαθημάτων “Πείραμα, κάμερα ... πάμε!” απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Με “όχημα” την παραγωγή βιντεοσκοπημένων πειραμάτων από το χώρο των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) επιδιώκει την ανάπτυξη των γνώσεων και τη βελτίωση των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

Η σειρά μαθημάτων υλοποιείται σε πέντε διαφορετικά τμήματα, ένα ανά Κ.Ε.Σ.Π.Ε.Μ. (Ξάνθη, Σέλερο, Εχίνος, Εύλαλο και Κομοτηνή). Κάθε τμήμα περιλαμβάνει από 5 μέχρι 15 μαθητές πέμπτης και έκτης δημοτικού.

Οι ομάδες συναντιούνται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Π.Ε.Μ. κάθε 15 μέρες, για ένα δίωρο. Κατά τη διάρκεια αυτού του δίωρου τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων. Σε πρώτο στάδιο παρακολουθούν και σχολιάζουν προϋπάρχοντα βιντεοσκοπημένα πειράματα, όπως αυτά που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Σε δεύτερο στάδιο διδάσκονται βασικές αρχές υλοποίησης / παρουσίασης / βιντεοσκόπησης ενός πειράματος. Στο τελικό στάδιο οι μαθητές επιλέγουν, υλοποιούν και παρουσιάζουν στους υπόλοιπους ένα ή περισσότερα πειράματα.

Τα προτεινόμενα πειράματα είναι πειράματα που μπορούν να υλοποιηθούν με υλικά καθημερινής χρήσης (π.χ. μπαλόνια, καλαμάκια, χαρτόνια κτλ.) και είναι ακίνδυνα. Σχετίζονται με έννοιες των φυσικών επιστημών όπως η ατμοσφαιρική πίεση, η ορμή, η πυκνότητα η διάθλαση κ.α. Είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στη σειρά μαθημάτων και άλλα πειράματα, τα οποία θα προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές, αρκεί να ικανοποιούν τις ίδιες απαιτήσεις απλότητας υλικών και μη επικινδυνότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα πειράματα χρησιμοποιούνται, όχι τόσο ως όψεις της θεωρίας των φυσικών επιστημών, αλλά ως αφορμές για συζήτηση και επικοινωνία στην ελληνική γλώσσα. Τελικό προϊόν των μαθημάτων θα είναι μία σειρά από μικρές ταινίες στις οποίες οι μαθητές θα περιγράφουν πειράματα, καθώς τα υλοποιούν.

Δείτε την πρόσκληση συμμετοχής στο «Πείραμα, κάμερα… πάμε!»

DSC 6552

Τα μαθήματα κατέληξαν στη δημιουργία ολιγόλεπτων ταινιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στο χώρο της Φ.Ε.Ξ από τις ομάδες των ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, Σέλερου, Ευλάλου και Εχίνου. Όλοι οι «μικροί πειραματιστές» βραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους.

Δείτε τις ταινίες των μαθητών:
ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης - Harlem - Πειράματα της Γης
ΚΕΣΠΕΜ Σέλερου - Κομήτες του Σέλερου - Ταξίδι στο Διάστημα
ΚΕΣΠΕΜ Σέλερου - Μικρά Πειράματα
ΚΕΣΠΕΜ Ευλάλου - Οι καλύτεροι καλλιτέχνες - Ένα μαγικό ταξίδι
ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου - Νεράιδες του Εχίνου - Το όνειρο

Δείτε περισσότερα
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα μαθήματα

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK