museduc banner

Το σχολικό έτος 2011-12, για πρώτη χρονιά, λειτούργησαν στα ΚΕΣΠΕΜ ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ γυμνασίου.

Το τέλος του γυμνασίου συχνά φέρνει τα παιδιά αντιμέτωπα με πολλά ερωτηματικά. Από τη μια οι προσωπικές επιθυμίες, που πολλές φορές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, και  από την άλλη οι δυσκολίες της αγοράς εργασίας και οι επιθυμίες των γονιών, που δεν είναι πάντα ίδιες με εκείνες των παιδιών, κάνουν δύσκολες τις αποφάσεις και δημιουργούν συγκρούσεις. Οι ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού επιχειρούν να διευκολύνουν αυτή την περίπλοκη διαδικασία λήψης απόφασης για τη ζωή των εφήβων. Επιμορφωμένοι εκπαιδευτές προσπαθούν να βοηθήσουν τους εφήβους στους τομείς:

  • Ανακάλυψη προσωπικών τάσεων, κλίσεων, ενδιαφερόντων.

  • Τρόπος λήψης των σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή ενός εφήβου.

  • Ενημέρωση για τον κόσμο της εργασίας, εξελίξεις της εποχής που επηρεάζουν την αγορά εργασίας.

Από Δεκέμβριο 2011-Μάιο 2012 123 μαθητές/ριες παρακολούθησαν σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στοιχεία για τη συμμετοχή στα σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού 2011-12

Το σχολικό έτος 2012-13 συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στα ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, Ξάνθης, Ιάσμου, Σελέρου και Εχίνου οι ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες τελευταίων τάξεων Γυμνασίου και πρώτων τάξεων Λυκείου.  Οι ομάδες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και μέχρι στιγμής (Μάρτος 2013) συμμετέχουν 58 μαθητές/ριες.
Στοιχεία για τη συμμετοχή στα σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού 2012-13

Ενημέρωση για επιλογές σπουδών στα ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης και Κομοτηνής

Στις 6 Μαρτίου 2015 σαράντα τακτικοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρακολούθησαν στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές σπουδών τους από τον υπεύθυνο του ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ξάνθης), κ. Μπακαλίδη. Το ίδιο περίπου διάστημα στο ΚΕ.ΣΥ.Π. Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναντήσεις 15 μαθητών με τον υπεύθυνο του κέντρου, κ.Καρακασίδη. Οι μαθητές αυτοί, που παρακολουθούν μαθήματα όλων των κατευθύνσεων στα ΚΕΣΠΕΜ, αρκετό καιρό πριν τις συναντήσεις είχαν καταγράψει οι ίδιοι τους τομείς στους οποίους επιθυμούσαν να ενημερωθούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους υπεύθυνους να οργανώσουν κατάλληλα τις παρουσιάσεις και το υλικό τους.

Epaggelmatikos-prosanatolismos

 

ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

 
Το περιοδικό "Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα ΚΕΣΠΕΜ" ήταν η κατάληξη ενός κοινού σχεδίου εργασίας με το οποίο ασχολήθηκαν όλες οι ομάδες του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για την έκδοσή του εργάστηκαν 45 παιδιά από 7 ομάδες των ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου, Ιάσμου, Κομοτηνής, Ξάνθης και Σελέρου. Τα μέλη των ομάδων, αν και ερασιτέχνες, εργάστηκαν με επαγγελματική συνέπεια, παίρνοντας συνολικά 14 συνεντεύξεις από επαγγελματίες. Με τη μεθοδική καθοδήγηση των εκπαιδευτριών τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν υποδειγματικά μια δουλειά απαιτητική. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξοικειώθηκαν με τις νέες τεχνολογίες, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε τηλεδιασκέψεις, έφτιαξαν ερωτηματολόγια, μίλησαν με επαγγελματίες και γνώρισαν από κοντά επαγγέλματα, παρατήρησαν και κατέγραψαν πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και απαιτήσεις σπουδών. Συνεργάστηκαν, οργάνωσαν το υλικό τους και επεξεργάστηκαν με τις καθηγήτριές τους βασικές θεματικές του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Διαβάστε την παρουσίαση που έκαναν μέλη της ομάδας Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη γιορτή των ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης

SEP 2013 short

Το σχολικό έτος 2013-2014 ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
πραγματοποιείται μόνο στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής. Στα σεμινάρια συμμετέχουν 13
παιδιά.

 

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK