museduc banner

Δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα ΚΕΣΠΕΜ

Εκτός από τα μαθήματα,  τα ΚΕΣΠΕΜ οργανώνουν εκδηλώσεις, παιδαγωγικά εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις που αξιοποιούν τη φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών και προσφέρουν μέσα από τη διασκέδαση έναν ιδιαίτερα γόνιμο δρόμο για τη γνώση και την καλλιέργεια των ικανοτήτων όλων των παιδιών.

 • Εκδηλώσεις λήξης των μαθημάτων στα ΚΕΣΠΕΜ (Απρίλιος 2016)

Τα μαθήματα των ΚΕΣΠΕΜ για παιδιά δημοτικού ολοκληρώθηκαν και φέτος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων τάξεων είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» μέσα από τις αίθουσες των ΚΕΣΠΕΜ για να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες, όσα δηλαδή προσφέρει και ένα ταξίδι! Τα «ταξίδια» τους αυτά εμψυχώθηκαν από τις έμπειρες εκπαιδευτικούς που σε συνεργασία με τις επόπτριές τους είχαν την ευθύνη της οργάνωσης των μαθημάτων στα ΚΕΣΠΕΜ.

ekdiloseis liksis2016

Περισσότερα

 • Από το ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού στον κόσμο της βιβλιοθήκης

Την Παρασκευή 10.07.2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες των θερινών μαθημάτων του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει η FUTURE LIBRARY σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης.

vivliothiki1

Είκοσι μαθητές και μαθήτριες της Ε' και της ΣΤ' δημοτικού επισκέφθηκαν το χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης Ξάνθης και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για τον τρόπο λειτουργίας της και τις δυνατότητες που τους παρέχει για ανάγνωση, δημιουργικό παιχνίδι και δανεισμό βιβλίων. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χώρο και εξέτασαν τις ενότητες των βιβλίων. Ξεφύλλισαν μυθιστορήματα, ξένη και ελληνική λογοτεχνία, παραμύθια, μυθολογία ενώ την προσοχή τους τράβηξαν ιδιαίτερα τα βιβλία του Harry Potter και τα τρισδιάστατα εικονογραφημένα παραμύθια.

vivliothiki2

Τις επόμενες ώρες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες δραστηριότητες της ημέρας παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια σε μικρές ομάδες. Μαζί με τις δασκάλες τους, τις 2 διαμεσολαβήτριες, τους υπεύθυνους του ΚΕΣΠΕΜ αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη δράση ασχολήθηκαν και απορροφήθηκαν με παιχνίδια μνήμης, γνώσεων και κινητικών δεξιοτήτων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

 • «Τα ΚΕΣΠΕΜ ταξιδεύουν»: γιορτές για το τέλος της σχολικής χρονιάς

Όπως κάθε χρόνο, η λήξη της σχολικής χρονιάς 2014-15 γιορτάστηκε σε όλα τα ΚΕΣΠΕΜ με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου. Οι γιορτές ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να παρουσιάσουν στους γονείς όσα είχαν ετοιμάσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, να δείξουν την πρόοδο που έκαναν μέσα στη χρονιά παρακολουθώντας τα μαθήματα ελληνικών, να παίξουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να πάρουν δώρα και βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων.

Οι γιορτές ξεκίνησαν στις 29 Μαΐου με τη γιορτή στο ΚΕΣΠΕΜ του Δροσερού που είχε ως θέμα την υγιεινή διατροφή. Την Κυριακή 7 Ιουνίου σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο 3ο Λύκειο Ξάνθης έγινε η μεγάλη γιορτή των 4 ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, Εχίνου, Σελέρου και Ευλάλου με τίτλο "Τα ΚΕΣΠΕΜ ταξιδεύουν".

giortes gia to telos tis sxolikis xronias

Όπως κάθε χρόνο, η λήξη της σχολικής χρονιάς 2014-15 γιορτάστηκε σε όλα τα ΚΕΣΠΕΜ με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου. Οι γιορτές ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να παρουσιάσουν στους γονείς όσα είχαν ετοιμάσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, να δείξουν την πρόοδο που έκαναν μέσα στη χρονιά παρακολουθώντας τα μαθήματα ελληνικών, να παίξουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να πάρουν δώρα και βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων.

Οι γιορτές ξεκίνησαν στις 29 Μαΐου με τη γιορτή στο ΚΕΣΠΕΜ του Δροσερού που είχε ως θέμα την υγιεινή διατροφή. Την Κυριακή 7 Ιουνίου σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο 3ο Λύκειο Ξάνθης έγινε η μεγάλη γιορτή των 4 ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, Εχίνου, Σελέρου και Ευλάλου με τίτλο "Τα ΚΕΣΠΕΜ ταξιδεύουν".
Περισσότερα

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών παρουσίαζαν για δύο ολόκληρες ώρες τα δικά τους ταξίδια, από το διάστημα μέχρι τη Θράκη κι από τα παραμύθια μέχρι το μέλλον! Θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χοροί γέμισαν το χώρο με χαμόγελα...
Δείτε βίντεο από τα «ταξίδια» των παιδιών του Σέλερου και της Ξάνθης

Στο τέλος της εκδήλωσης, που ενθουσίασε γονείς και παιδιά, απονεμήθηκαν και τα πτυχία των τμημάτων ενηλίκων. Περήφανες οι μητέρες παρέλαβαν τα πτυχία τους και φωτογραφήθηκαν με αυτά!

 

 • Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων

Την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε, κάτω από σχετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά με απόλυτη επιτυχία, εκπαιδευτική επίσκεψη τμημάτων των ΚΕΣΠΕΜ Ευλάλου και Ξάνθης στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελούσε την κατάληξη ενός πρότζεκτ, που είχε ξεκινήσει στα τμήματα αυτά, με αφετηρία ένα κείμενο από το εκπαιδευτικό λογισμικό που χρησιμοποιούμε, το "Σεβντά του Σεντουκιού". Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αρχαιολογική ανασκαφή στη Μεγάλη Δοξιπάρα του Έβρου και με αφορμή αυτόν τον ενθουσιασμό δούλεψαν για αρκετό καιρό διάφορα ζητήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής.

avdira

Η επίσκεψη στο μουσείο έκλεισε δημιουργικά το πρότζεκτ αυτό. Την ξενάγηση ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί της τάξης, Κωνσταντίνα Μπουρντούνη και Δήμητρα Ταξίδου, οι οποίες οργάνωσαν δραματοποίηση και παιχνίδια, αξιοποιώντας το υπέροχο υλικό του μουσείου. Στο τέλος της επίσκεψης τα παιδιά ανέδειξαν μέσω ψηφοφορίας ποιο εύρημα τους εντυπωσίασε περισσότερο. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε το τμήμα των εκθεμάτων με τα παιδικά παιχνίδια. Η επίσκεψη ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Και εις άλλα με υγεία...
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

 • «Μικροί αρχαιολόγοι» στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Εύλαλου

Στις 8 και 20 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. του Εύλαλου ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Οι μικροί αρχαιολόγοι". Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου project που υλοποιείται από τις εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνα Μπουρντούνη και Δήμητρα Ταξίδου στο πλαίσιο των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για παιδιά δημοτικού. Για τη δράση αυτή συνεργάστηκαν τα δύο τμήματα, ΑΒΓ και ΔΕΣτ, του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ.

mikroi arxaiologoi

Στο τμήμα ΑΒΓ, τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την επίσκεψη μιας αρχαιολόγου υλοποιώντας ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αρχικά, εξοικειώθηκαν με τις έννοιες του "παλιού" και του "καινούριου" μέσα από την επεξεργασία παλιών και σύγχρονων φωτογραφιών. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες εικαστικών και δραματικής τέχνης (π.χ. κατασκευή από πηλό αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως αγγείων και νομισμάτων, και αναπαράσταση σκηνών που κοσμούσαν τα αγγεία στην αρχαιότητα, όπως σκηνές εμπορίου, κυνηγιού, εορταστικών εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων). Όλες οι δραστηριότητες περιλάμβαναν και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Αργότερα, στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με το επάγγελμα του αρχαιολόγου, συζήτησαν, αναζήτησαν πληροφορίες σε βιβλία και στο διαδίκτυο και δημιούργησαν μια μικρή παρουσίαση στο πρόγραμμα Power Point σχετική με το θέμα. Μετά από όλα αυτά αποφάσισαν να προσκαλέσουν στην τάξη τους και να γνωρίσουν από κοντά μια πραγματική αρχαιολόγο.

mikroi arxaiologoi 2

Στο τμήμα ΔΕΣτ, τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την επίσκεψη της αρχαιολόγου αφού επεξεργάστηκαν κείμενα της ενότητας "Αρχαιολογία-ανασκαφή" που περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό παιχνίδι "Ο Σεβντάς του Σεντουκιού". Με αφορμή το κείμενο "Ανασκαφή στον Έβρο" ένοιωσαν ότι ήταν πια έτοιμα να γίνουν και τα ίδια μικροί αρχαιολόγοι και να πειραματιστούν σε μια ζωντανή συνάντηση με την πρόσκληση στην τάξη μιας αρχαιολόγου.
Ακολούθησαν συναντήσεις και των δύο τμημάτων με την αρχαιολόγο Νατάσα Μιχαηλίδου. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι μαθητές και μαθήτριες, μέσα από βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες, ήρθαν σε επαφή και κατανόησαν την αρχαιολογία ως επιστημονική μέθοδο και επάγγελμα, αντιλήφθηκαν την προσφορά της, αλλά και τη σημασία των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων στη Θράκη. Το επόμενο στάδιο αυτού του project θα είναι η επίσκεψη των παιδιών σε ένα αρχαιολογικό μουσείο.

 

 • Γιορτή στο νέο «σπίτι» του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Δροσερού

Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού στεγάζεται σε νέο κτίριο, κατάλληλο και πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε περίπου 150 παιδιά των οικισμού.

photo-1

Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ γιόρτασε το καινούριο του κτίριο και άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ολοκλήρωσαν δημιουργίες και κείμενα με αφορμή το νέο «σπίτι» του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ, έπαιξαν, τραγούδησαν και καλωσόρισαν το νέο χρόνο.

photo-2

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα:
Εκδήλωση στο ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού για το τέλος του χρόνου, xanthipress 18/12/2014
Η γιορτή στη νέα στέγη του ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού, indexanthi 23/12/2014
«Αποχαιρέτησαν» τη χειμερινή σχολική περίοδο, Εμπρός 23/12/2014

 

 • «Ανοιχτές ημέρες»: εκδηλώσεις για το τέλος της σχολικής χρονιάς 2013-14

«Ανοιχτές Ημέρες» ονομάστηκαν οι εκδηλώσεις τέλους της σχολικής χρονιάς 2013-14 που έγιναν στα ΚΕΣΠΕΜ το διάστημα από 30 Μαΐου ως 22 Ιουνίου 2014 με πρόσκληση προς τους γονείς να δουν τη δουλειά που έκαναν τα παιδιά τους όλο το σχολικό έτος, μέσα από θεατρικά δρώμενα και παραμύθια που είχαν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά, τραγούδια και παντομίμες, παιγνίδια γνώσεων από διάφορα επιστημονικά πεδία, που επίσης είχαν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά, εργασίες γραπτές και σε ηλεκτρονική μορφή για πολλά θέματα. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας παρουσίασαν τις θαυμάσιες ζωγραφικές τους και τις κατασκευές με διάφορα υλικά και εξήγησαν στους γονείς τα παραμύθια σε εικόνες που είχαν ζωγραφίσει, τα γράμματα και τους αριθμούς που είχαν φτιάξει, τα φρούτα ή τα φαγητά που τους αρέσουν, τις ομοιοκαταληξίες που βρίσκουν αστείες...

anoixtes-meres-1   anoixtes-meres-2

Για τις παρουσιάσεις αυτές, τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. άνοιξαν τις πόρτες τους στις οικογένειες των μαθητών τους. Τόσο στους γονείς των παιδιών, αλλά και στους συζύγους και τα παιδιά των ενηλίκων μαθητριών. Ήταν ακόμη μία ευκαιρία για τους μαθητές να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, να φιλοξενήσουν τις οικο¬γέ¬νειες στο δικό τους χώρο και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους στο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας.

anoixtes-meres-3   anoixtes-meres-4

Το βασικό χαρακτηριστικό των «Ανοιχτών ημερών» ήταν η μεγάλη συμμετοχή παιδιών και γονιών, η άμεση επαφή με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υπεύθυνους του προγράμματος, τα επαινετικά σχόλια των γονέων για τη δουλειά που γίνεται στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ., αλλά και η αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Συγκινητική ήταν η παρουσία των ενήλικων γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν στα μαθήματα εκμάθησης και βελτίωσης των ελληνικών, παρέλαβαν συγκινημένες τις βεβαιώσεις παρακολούθησης από τις υπεύθυνες του προγράμματος και χειροκροτήθηκαν θερμά.

anoixtes-meres-5   anoixtes-meres-6

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Δείτε στιγμιότυπα από τις Ανοιχτές ημέρες στα ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης, Σαπών, Σέλερου, Κομοτηνής / Ίασμου / Εύλαλου / Εχίνου

 

 • «Ο κόσμος μάς ανήκει»: γιορτή στο ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού

Στις 30 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η γιορτή που οργάνωσε το ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού με θέμα «Ο κόσμος μάς ανήκει». Στη γιορτή τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς παρουσίασαν στους γονείς και όλους τους επισκέπτες τις δραστηριότητες που έκαναν και τα έργα που έχουν δημιουργήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς που μόλις τελειώνει.

Η πρόσκληση της γιορτής
«Γιορτή του ΚΕΣΠΕΜ στο Δροσερό», ρεπορτάζ από το Κανάλι 6
«Το Δροσερό αποχαιρετά το χειμώνα», εφημερίδα Εμπρός
Δείτε αποσπάσματα από τη γιορτή

 

 • Συμβουλευτική πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Ξάνθης ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές σπουδών από τον υπεύθυνο του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ξάνθης (ΚΕ.ΣΥ.Π.) κ. Γεώργιο Μπακαλίδη, σε μαθητές Γ΄ λυκείου που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είκοσι μαθητές, που παρακολουθούν τα μαθήματα όλων των κατευθύνσεων στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. από την αρχή της χρονιάς, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, έλαβαν απαντήσεις στις απορίες τους για τις πανεπιστημιακές σχολές προτίμησής τους, τα επιστημονικά πεδία, καθώς και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ένα μήνα πριν, οι μαθητές είχαν οι ίδιοι καταγράψει τις σχολές ενδιαφέροντός τους και τα σημεία που θα επιθυμούσαν να επικεντρωθεί η ενημέρωση.

 

 • Το ΚΕΣΠΕΜ του Εχίνου γιορτάζει!

Στις 9 Μαρτίου 2014 τα τμήματα του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Εχίνου σε συνεργασία με το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή. Γονείς και παιδιά πλημμύρισαν το χώρο του σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. έπαιξαν μικρά θεατρικά, παρουσίασαν συνταγές γλυκών, χόρεψαν, διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνεχίζονται.

exinos1

exinos2

 

 • Αποχαιρετιστήριο πάρτυ στην Αυλαία

Έπεσε η αυλαία για την Αυλαία του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής με μια γιορτή που διοργανώθηκε για τους μικρούς μαθητές του ΚΕΣΠΕΜ. Το πάρτυ πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου με αφορμή το γενικότερο εορταστικό κλίμα και μετά από επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Με την καθοδήγηση των εμψυχωτών των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων και του προσωπικού του ΚΕΣΠΕΜ, τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες και στολίδια, χόρεψαν και διασκέδασαν. Στο πάρτυ συμμετείχαν, ως παρατηρητές, και αρκετοί γονείς που συνόδεψαν και καμάρωσαν τα παιδιά τους. 

avlaia gen1

avlaia gen2

 

 • «Η άλλη κωμόπολη» στην Αυλαία

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αυλαία του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής προβολή του ντοκιμαντέρ του Ηρακλή Μήλλα και της Nefin Dinc «Η άλλη κωμόπολη». Την προβολή παρακολούθησαν συνεργάτες του προγράμματος καθώς και κοινό από την μειονότητα και την πλειονότητα, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή φοιτητών του ΔΠΘ. Ο Ηρακλής Μήλλας, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, συντόνισε μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

millas gen

 

 • «Φτιάχνουμε ομάδες – χτίζουμε φιλίες» προβολή στην Αυλαία

Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αυλαία, στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής, προβολή της ταινίας «Φτιάχνουμε ομάδες – χτίζουμε φιλίες», η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Prosociality Sport Club - prosociality for Integration and Multiculturalism από μαθητές του γυμνασίου Σμίνθης και του λυκείου Γλαύκης με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Αλεξάνδρα Κίτσου.
Η ταινία παρουσιάζει τις κοινές βιωματικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία καθώς και τις εμπειρίες των μαθητών κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Prosociality Sport Club.
Η μεθοδολογία του προγράμματος βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και στην αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για το κοινό καλό. Στόχος του είναι η προαγωγή οικουμενικών ανθρώπινων αξιών, όπως η κοινωνικοποίηση, η αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενότητα, ο σεβασμός.
Κατά την παρουσίαση στην Αυλαία η συντονίστρια του προγράμματος κ. Αλεξάνδρα Κίτσου και μαθητές από το γυμνάσιο Σμίνθης και το λύκειο Γλαύκης μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους για την πλούσια και γόνιμη αυτή εμπειρία.
Ρεπορτάζ για την εκδήλωση στον τοπικό τύπο:
www.paratiritis-news.gr
www.xronos.gr

kitsou1

 

 • Προβολή παιδικής ταινίας στην Αυλαία

Στις 30 Ιανουαρίου 2014 το ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής οργάνωσε την προβολή της παιδικής ταινίας "Ρατατούης" στο χώρο της Αυλαίας. Την ταινία παρακολούθησαν περίπου 50 μαθητές και μαθήτριες προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς και 20 μητέρες που τους συνόδευαν. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ταινία με μεγάλη προσοχή και φάνηκε να την απολαμβάνουν.

ratatuille

 

 • ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης: Συμβουλευτική για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Τον Ιανουάριο του 2014 τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης συνεργάστηκαν με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιώντας τέσσερις συμβουλευτικές συναντήσεις με μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου που φοιτούν στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με τη βοήθεια συνεργατών του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης "Έκφραση" στις 14/01, 18/01, 22/01 και 24/01. Είχαν στόχο την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των νέων γύρω από ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και την αποφυγή ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών από τη χρήση του.

asfaleia diadiktyo

 

 • Γιορτή-έκπληξη στο ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου

Στις 21/12/2013 οι μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ του ΚΕΣΠΕΜ Εχίνου έκαναν μια εορταστική έκπληξη στη δασκάλα τους. Πήραν την πρωτοβουλία κι ετοίμασαν ένα μικρό πάρτυ με τούρτα, μουσική και χορό. Ευχήθηκαν όλοι μαζί για μια νέα, δημιουργική και χαρούμενη χρονιά.
exinosxmas

 

 • Γιορτή για την υποδοχή του 2014 στην Αυλαία

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στην Αυλαία, τα παιδιά του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής γιόρτασαν το τέλος του 2013 και τον ερχομό του 2014.giortes avlaia 2013

Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι συνεργάτες των ΔΕΝ δημιούργησαν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα γιορτής. Περισσότερα από 80 παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και γυμνασίου βρέθηκαν μαζί, ετοίμασαν γιορτινά στολίδια, χόρεψαν, δοκίμασαν πίτες και κουραμπιέδες και διασκέδασαν πολύ. Τη χαρά τους μοιράστηκαν με περίπου 60 ενήλικες, κυρίως μητέρες, που γιόρτασαν μαζί απολαμβάνοντας τον καφέ τους.
Η γιορτή έκλεισε με την ευχή να μας συντροφεύει αυτό το κέφι και η ίδια αισιοδοξία για όλο το 2014!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

 • Γιορτές λήξης μαθημάτων 2012-13

Όπως κάθε χρόνο, γιορτάστηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το τέλος των μαθημάτων στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου. Οι γιορτές αυτές, που έχουν καθιερωθεί, είναι ένα γεγονός που περιμένουν τα παιδιά των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. με λαχτάρα. Αρκετές εβδομάδες πριν κάθε τμήμα σχεδίασε και προετοίμασε μαζί με τον/την εκπαιδευτικό του τη συμμετοχή του στη γιορτή, φτιάχνοντας παράλληλα με φαντασία τις προσκλήσεις για τους γονείς. Σε κάθε γιορτή τα παιδιά παρουσίασαν αυτά που είχαν ετοιμάσει, ξενάγησαν με καμάρι τους γονείς στην έκθεση με τις εργασίες που έκαναν στη διάρκεια της  χρονιάς, έπαιξαν τα παιχνίδια που τα ίδια είχαν κατασκευάσει στις γωνιές με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τραγούδησαν, χόρεψαν και διασκέδασαν.  

giortes2013

Ιδιαίτερη ήταν φέτος η παρουσία των παιδιών που παρακολούθησαν τις ομάδες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού με διαδραστικές δραστηριότητες-παιχνίδια, με μικρά βίντεο που παρήγαγαν στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και με ένα περιοδικό που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία όλων των ομάδων Ε.Π. της Ξάνθης και της Ροδόπης.
Εκτός από παιδιά, συμμετείχαν στις γιορτές και οι ομάδες ενηλίκων. Στις πολυάριθμες εργασίες που παρουσίασαν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν όλα τα τμήματα ενηλίκων από τους δύο νομούς. Οι «μαμάδες» μας, όμως, μοιράστηκαν και τα μυστικά της μαγειρικής τους με τους υπόλοιπους γονείς, αφού μοίρασαν συνταγές στους παρευρισκόμενους.
Οι γιορτές ξεκίνησαν με το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Δροσερού στις 31/5/2013. Ακολούθησε η γιορτή λήξης των μαθημάτων στην Ξάνθη, στις 7/6/2013, όπου συνεργάστηκαν τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης και Εχίνου, καθώς και η δράση ενίσχυσης της ελληνομάθειας του Προγράμματος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Η γιορτή στο Εύλαλο έγινε στην αυλή του σχολείου όπου στεγάζεται το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ στις 8/6/2013, ενώ την επόμενη μέρα, στις 9 Ιουνίου, τα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Ροδόπης γιόρτασαν από κοινού τη λήξη των μαθημάτων στο χώρο του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Κομοτηνής. Ακολούθησε η γιορτή στο Σέλερο στις 10 Ιουνίου, ενώ τον εορταστικό κύκλο έκλεισε το ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. Αλεξανδρούπολης στην περιοχή «τέρμα Άβαντος» στις 13/6/2013.
Γιορτές γεμάτες χαρά και καμάρι, από τα παιδιά, τους γονείς και όλους τους συμμετέχοντες. Τα κέρδη των παιδιών και των μητέρων από την ενίσχυση της ελληνομάθειας, από τις ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού και όλες τις παράλληλες δραστηριότητες των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ. ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή και γέμισαν ικανοποίηση και αισιοδοξία γονείς, εκπαιδευτικούς και το σύνολο των συνεργατών του προγράμματος.
Και του χρόνου!

Δείτε το σχετικό βίντεο

Δείτε την παρουσίαση των γιορτών στον ηλ. τύπο:

 1. Γιορτές λήξης ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής eleftherovima.gr
 2. Oι γιορτές των ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης για το τέλος της σχολικής χρονιάς xanthipress.gr

 

 • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Το Σάββατο, 25 Μαΐου, παιδιά των ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής και Σαπών επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Με την καθοδήγηση της Μαρίζας Ντεκάστρο, 19 παιδιά Γ΄-Ε΄ δημοτικού γνώρισαν το χώρο του μουσείου, θαύμασαν τα εκθέματα, σχεδίασαν αγγεία και αρχαίες φορεσιές και ζωγράφισαν αρχαίους ναούς με τη βοήθεια μουσειοσκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Σκοπός της δράσης ήταν να αναπτυχθούν οι ικανότητες παρατήρησης και επικοινωνίας των παιδιών, να μάθουν και να διασκεδάσουν. Τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί τους. Δείτε φωτογραφίες

 

 • Η «Πολίτικη κουζίνα» στα τμήματα ενηλίκων στα ΚΕΣΠΕΜ

Την Τρίτη 26/03/2013 στον ισόγειο χώρο του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής, στην Αυλαία, προβλήθηκε η ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τ. Μπουλμέτη για τις μαθήτριες και τους μαθητές των τμημάτων ενηλίκων στο ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής. Τμήματα της ταινίας αξιοποιήθηκαν εκπαιδευτικά στα μαθήματα που ακολούθησαν.
Δείτε φωτογραφίες από την προβολή
Παράλληλα, διοργανώνεται εκδρομή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων ενηλίκων για τη Θεσσαλονίκη. Το ακριβές πρόγραμμα, καθώς και η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

politiki kouzina

 

 • «Το μυστικό του μαγικού αυλού» στην Αυλαία

Το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Μαρτίου 2013, στην Αυλαία του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής η Κομοτηναία σκηνοθέτιδα και θεατροπαιδαγωγός Μυρσίνη Λαντζουράκη, οργάνωσε ένα θεατρικό παιχνίδι για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού με τίτλο «Το μυστικό του μαγικού αυλού». Συμμετείχαν μαθητές του ΚΕΣΠΕΜ και του 6ου δημοτικού Κομοτηνής. Με βάση το παραμύθι «Ο αυλητής του Χάμελιν» η εκδήλωση έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν ρόλους, να αξιολογήσουν καταστάσεις, να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν μέσα από θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα τη σημασία της φιλίας και της συνεργασίας στη ζωή μας.
avlaia mystiko avlou
Η πρόσκληση της εκδήλωσης 

Αναφορές για την εκδήλωση στον τοπικό τύπο.  
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=159225&categoryid=6
http://inkomotini.blogspot.gr/2013/03/videos_11.html

 

 • Βιντεομουσεία:… Η δικιά μας γνώμη

Το Σαββατοκύριακο 1-2 Δεκεμβρίου, η “Αυλαία” του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής φιλοξένησε την δράση του Καρπού "Βιντεομουσεία, η δικιά μας γνώμη" η οποία προβάλλει επιλεγμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους σε μαθητές από όλη την Ελλάδα.
72 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν τις προβολές, και απένειμαν πρωτότυπες διακρίσεις. Οι διακρίσεις αυτές δεν επιδιώκουν μια αξιολόγηση αλλά προτρέπουν τους μαθητές να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: ποια ταινία μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να τη δείξω σ' έναν φίλο/η μου; Ποια ταινία ήταν ασυνήθιστη και σηκώνει συζήτηση; Ποια ταινία, κατά τη γνώμη μου, θα αρέσει στους γονείς και στους δασκάλους μου;

2012 12 avlaia vidmus
Περισσότερα για τα Βιντεομουσεία.
Τα αποτελέσματα του ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής – η δική μας γνώμη - θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, μαζί με τη γνώμη πολλών άλλων μαθητών απ' όλη την Ελλάδα.
 

 • Γιορτές λήξης των μαθημάτων 2011-2012

Η σχολική χρονιά 2011-2012 έκλεισε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Προγράμματος με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων που γέμισαν με ικανοποίηση και αισιοδοξία τα παιδιά, τους γονείς και όλους τους συνεργάτες.

picasa2846

Εορταστικό τέλος της χρονιάς στα ΚΕΣΠΕΜ
Δείτε βίντεο από τις εκδηλώσεις: Ξάνθη (γιορτή), Κομοτηνή (γιορτή), Γιορτή Ξάνθης,

 • Παράσταση: "Ο Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του δάσους".

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 διοργανώθηκε στα ΚΕΣΠΕΜ Σέλερου και τον Εχίνου η παράσταση: "Ο Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του δάσους". Στην παράσταση αυτή ο φυσικός Γιώργος Έψιμος αφηγείται με πολύ ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο ένα παραμύθι στα παιδιά, κάνοντας παράλληλα πειράματα φυσικής... Και οι δύο εκδηλώσεις σημείωσαν σημαντική επιτυχία, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών.

picasa7

Στο Σέλερο παρακολούθησαν τις περιπέτειες του Τάκη του Πειραματάκη περίπου 100 παιδιά, γεμίζοντας ασφυκτικά το ΚΕΣΠΕΜ και συμμετέχοντας με τραγούδι και με πολύ καλή διάθεση σε όλο το παραμύθι.
Στον Εχίνο παρακολούθησαν πάνω από 50 παιδιά, τα οποία αποτέλεσαν ένα πολύ ζωηρό ακροατήριο... Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά έμειναν μέχρι το τέλος, ενώ πολλά από αυτά έμειναν με το στόμα ανοιχτό στα πειράματα του σκανταλιάρη Τάκη...
Δείτε φωτογραφίες από τις δύο εκδηλώσεις

 

 • «Αυλαία στο όνειρο»: Διήμερο δημιουργικό εργαστήριο 

ToΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής άνοιξε για δυο μέρες (21 και 22 Ιανουαρίου 2012) τις πόρτες του  σε παιδιά και γονείς από τη μειονότητα και την πλειονότητα. Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα τις πέντε αισθήσεις, και περιλάμβανε ένα φανταστικό ταξίδι με ένα παραμύθι για κάθε αίσθηση και κάτι παραπάνω, μια μεγάλη βόλτα στο δάσος, γεμάτη πειράματα για όσους είναι (ή αισθάνονται) από 4 μέχρι 10 χρονών, και πολλές γωνιές για τη δημιουργική συμμετοχή των παιδιών. 

 

picasa9


Δείτε την πρόσκληση
Δείτε την Αφίσα και το πρόγραμμα του διήμερου
Ακούστε το σποτάκι
Δείτε λεπτομέρειες από την εκδήλωση και φωτογραφίες
Δείτε το βίντεο Κομοτηνή Αυλαία (1),  Κομοτηνή Αυλαία (2)

 

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK