museduc banner

Επιστολή - απάντηση στον κ. Χαρδαβέλλα

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 διαβάσαμε στο site www.newsbomb.gr ένα άρθρο του κ. Χαρδαβέλλα με τίτλο «Χάνεται η ελληνική γλώσσα στη Θράκη» (http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/258563/hanetai-i-elliniki-glossa-sti-thraki) το οποίο βρίθει ανακριβειών. Ως Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αποφασίσαμε να στείλουμε μία επιστολή-απάντηση στον κ. Χαρδαβέλλα, η οποία όμως παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις μας δεν αναρτήθηκε ποτέ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Ο κ. Χαρδαβέλλας στην ανάρτησή του παραπλανά τους αναγνώστες.

Για την αποκατάσταση των συκοφαντιών το γραφείο του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης επισημαίνει τα εξής:

Δεν είναι αλήθεια ότι «χάνεται η ελληνική γλώσσα». Το πρόγραμμα υποστηρίζει από χρόνια στη Θράκη ότι είναι αδύνατο να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία και να προκόψουν πολίτες της χώρας που δεν ξέρουν καλά ελληνικά. Έχει διαδώσει τα ελληνικά και τα διδάσκει συστηματικά επί χρόνια σε χιλιάδες παιδιά. 

Είναι συκοφαντία ότι το πρόγραμμα έχει στόχο τον «εκτουρκισμό της Θράκης» μέσω της τουρκικής γλώσσας. Το πρόγραμμα έχει μοναδικό στόχο την ελληνομάθεια των παιδιών της μειονότητας.

Δεν είναι αλήθεια ότι από το πρόγραμμα «δίνεται» στα παιδιά «η ευκαιρία να επιλέξουν την τούρκικη ή ελληνική γλώσσα στα σχολεία». Για τις γλώσσες που διδάσκουν τα μειονοτικά σχολεία, με βάση την ελληνική νομοθεσία και τη Συνθήκη της Λωζάνης, αρμόδιο είναι το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Δεν είναι αλήθεια ότι «ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει το πρόγραμμα». Τα κονδύλια είναι αποτέλεσμα συμφωνιών με τις Βρυξέλλες, πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την ένταξη κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο περιθωρίου όπως μειονότητες και μετανάστες. Όσο για το ύψος των κονδυλίων, ιδού πού αναλώνονται:

  • Σε μαθήματα ελληνομάθειας του προγράμματος σε δημοτικά γυμνάσια και λύκεια μετά το κανονικό σχολικό ωράριο, απογεύματα και Σαββατοκύριακα.
  • Μαθήματα ελληνικών σε μητέρες μαθητών της μειονότητας.
  • Μαθήματα ελληνομάθειας σε δέκα Κέντρα του προγράμματος στις πόλεις και μικρούς οικισμούς όλο το χρόνο, και το καλοκαίρι.
  • Μαθήματα ελληνομάθειας από 4 κινητές μονάδες που ταξιδεύουν 30 μέρες το μήνακαι το καλοκαίριστα απομονωμένα μειονοτικά χωριά, μέχρι τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Όλα τούτα για παράδειγμα τα παρακολούθησαν μόνο πέρσι 6.928 παιδιά της μειονότητας όλων των ηλικιών, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.

Δεν είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα έχει την παραμικρή σχέση με το γεγονός ότι δεν διδάσκεται στα μειονοτικά σχολεία η πομακική και η ρομανί. Το πρόγραμμα διδάσκει σε μαθητές μόνο ελληνικά. Το θέμα της πομακικής και της ρομανί ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Παιδείας.

Επισημαίνουμε τέλος στον κ. Χαρδαβέλλα ότι η πολυπολιτισμική του αντίληψη να διδάσκονται στο σχολείο, ώστε να μην εξαφανιστούν, γλώσσες μητρικές των μειονοτήτων είναι πολύ μεγάλο θέμα. Δεν αφορά μόνο τις γλώσσες που μιλούν μειονότητες ελλήνων πολιτών αλλά και δεκάδες γλώσσες που είναι μητρικές μαθητών παιδιών μεταναστών. Και αυτό το πολύ μεγάλο θέμα δεν το έχει το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα αγγίξει.

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK