museduc banner

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα

Στις 14 Μαρτίου 2011 παρουσιάστηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το ντοκιμαντέρ Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη, διάρκειας 75΄, σε σκηνοθεσία του Θάνου Αναστόπουλου. Αντικείμενο του φιλμ είναι η δεκαετής πορεία (1997-2007) του Προγράμματος για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η πορεία αυτή παρουσιάζεται μέσα από διαφορετικές οπτικές: των επιστημονικών υπευθύνων του Προγράμματος, πολλών από τους βασικούς του συνεργάτες, αλλά και των ίδιων των παιδιών ή άλλων μελών της μειονότητας που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές του δράσεις. Έτσι αναδεικνύονται η λογική και οι στόχοι του Προγράμματος, το πολύπλευρο έργο που πραγματοποιήθηκε μέσα στα δέκα αυτά χρόνια, οι σημαντικές δυσκολίες αλλά και οι μεγάλες αλλαγές στις οποίες συνέβαλε αποφασιστικά η συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρέμβαση. Σε μια κατάμεστη αίθουσα την προβολή παρακολούθησαν περίπου 230 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί εκπαιδευτικοί και άνθρωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου. Την εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγή η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, η οποία υπερθεμάτισε τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων στην υλοποίηση του Προγράμματος και υπογράμμισε τα πολύ θετικά του αποτελέσματα στη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας. Μετά το τέλος της προβολής το φιλμ σχολίασαν ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, ο Βοηθός Συνήγορος του παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Δημήτρης Μπράτης, ο συγγραφέας δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι, ο εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής και η κριτικός βιβλίου Κατερίνα Σχινά. Οι σχολιαστές ανέδειξαν τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος επιμένοντας στο γεγονός ότι ο σεβασμός στις ταυτότητες των μαθητών αποτελεί θεμελιακό κίνητρο για μάθηση και κοινωνικοποίηση και τόνισαν την πολλαπλή συμβολή του Προγράμματος σ’ αυτό.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.

Δείτε στα video την ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά και των υπολοίπων ομιλητών.

Τι έγραψε ο τύπος για την εκδήλωση

Δείτε εδώ συνέντευξη της Άννας Φραγκουδάκη στην Athens Voice με αφορμή την προβολή, και διαβάστε την εδώ
Εδώ Πανεπιστήμιο (Μηνιαία Έκδοση του ΕΚΠΑ) 3/5/2011
Τhe Books Journal,
ΤΑ ΝΕΑ
Ελευθεροτυπία
www.protagon.gr
και ενημέρωση από το site Ελληνική Δημοκρατια - Κυβέρνηση

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στη Θράκη

Στο πλαίσιο των πρώτων δημόσιων εκδηλώσεων της τέταρτης φάσης του Προγράμματος προβλήθηκε στη Θράκη το ντοκιμαντέρ «Πρόσθεση όχι αφαίρεση/ πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση». Οι προβολές έγιναν:

  • Τρίτη, 10 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη((19.00, στο Ξενοδοχείο GRECOTEL EGNATIA),

  • Τετάρτη, 11 Μαΐου στην Κομοτηνή((18.30, στο ODEON KOSMOPOLIS),

  • Πέμπτη, 12 Μαΐου στην Ξάνθη ((18.30, στο ODEON KOSMOS).

Τις εκδηλώσεις και στους τρεις νομούς άνοιξε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη η οποία τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας για την πρόοδο και την αρμονική εξέλιξη της κοινωνίας της Θράκης και παρουσίασε σύντομα το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος από το 1997 έως το 2008. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις δράσεις της τρέχουσας τέταρτης φάσης του Προγράμματος που έχουν ήδη ξεκινήσει (επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ενισχυτική διδασκαλία) και προανήγγειλε την έναρξη των ΚΕΣΠΕΜ. Στην Αλεξανδρούπολη σύντομη παρουσίαση του Προγράμματος έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Δ.Π.Θ. Χαράλαμπο Σακονίδη. Στην αναβάθμιση που συντελέστηκε στην εκπαίδευση της μειονότητας αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Κελεσίδης,  Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μετά το τέλος της προβολής το ντοκιμαντέρ σχολίασαν η Αντιπεριφερειάρχης κα. Γεωργία Νικολάου, η κα. Μαρία Καλλίθρακα, Αντιπρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, ο δημοσιογράφος κ. Τζεμήλ Καπζά, ο Αντιδήμαρχος κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος και ο κ. Φώτης Χαριτάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε συζήτηση. Στις ερωτήσεις και τα σχόλια απάντησε εκτός από την Άννα Φραγκουδάκη και η Θάλεια Δραγώνα, ειδική σύμβουλος του Προγράμματος.

Στην Κομοτηνή το ντοκιμαντέρ σχολίασαν η κ. Γιώτα Βενετοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ροδόπης, η κ. Σοφία Βιδάλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ, ο κ. Μεχμέτ Ντερτιμάν, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων μειονοτικών σχολείων Ν. Ροδόπης και Έβρου αποφοίτων ΕΠΑΘ, και ο κ. Χαλήλ Μουσταφά, δικηγόρος.

Αντίστοιχα στην Ξάνθη το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ σχολίασαν οι κ. Νουρεδήν Κιγιτζή, Πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων μειονοτικών σχολείων Ν.Ξάνθης αποφοίτων ΕΠΑΘ, κ. Δημήτρης Ντούμος, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ν. Ξάνθης, κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης, κ. Ιρφάν Ουζούν, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και κ.Ευθύμης Σκούρπας, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Όλοι αναφέρθηκαν στο θετικό έργο που έχει επιτελέσει το Πρόγραμμα. Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού η κ.Φραγκουδάκη τόνισε ότι ο βασικός στόχος του Προγράμματος, που είναι η ισότιμη ένταξη των μελών της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης, είχε τη σταθερή στήριξη όλων των κυβερνήσεων και των υπουργών παιδείας από το 1997.  Υπογράμμισε επίσης ότι το Πρόγραμμα βασίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις αλλά και στην αρχή της ελευθερίας του αυτοπροσδιορισμού. Αντίστοιχα η κ.Δραγώνα κλείνοντας αποτύπωσε το κέρδος που αντιπροσωπεύει το Πρόγραμμα και για τη μειονότητα και την πλειονότητα συμβάλλοντας στη χάραξη μιας πορείας για αρμονικότερη συμβίωση των πληθυσμών με διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες στη Θράκη.

 

Τι έγραψε ο τύπος για την εκδήλωση

Συνεντεύξεις Α.Φραγκουδάκη και Θ.Δραγώνα στο www.xanthipress.gr

Παρατηρητής 13/5/2011

Εμπρός 14/5/2011

Χρόνος 13/5/2001

Telegramm.gr 12/5/2011

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK