museduc banner

 kinita1

Τι είναι τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ή τα Καγκουρό του βουνού όπως τα παιδιά ονόμασαν τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ, είναι 4 κινητές μονάδες εξοπλισμένες με 60 υπολογιστές, 8 φωτογραφικές μηχανές, projectors, πολλά παιδαγωγικά επιτραπέζια παιχνίδια, 936 συνολικά επιλεγμένους τίτλους παιδικών βιβλίων, ασύρματο internet, ηλεκτρονικά παιδαγωγικά παιχνίδια σχεδιασμένα ειδικά για το πλαίσιο της Θράκης.
Ο Σεβντάς του Σεντουκιού. Πού είναι οι ρόδες μου;
Ένας Ιππότης στο κάστρο των γραμμάτων/ λέξεων

Την εκπαιδευτική διαδικασία, για το 2015-16, σχεδιάζουν και υλοποιούν 4 οδηγοί - διαμεσολαβητές, 4 ειδικά επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί- εμψυχωτές με την βοήθεια της συντονίστριας επιτόπιας δράσης, της επόπτριας παιδαγωγικού έργου και την εποπτεία της επιστημονικής υπεύθυνης της δράσης.

Πού ταξιδεύουν τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Και αυτή τη χρονιά τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ανταποκρίθηκαν (σε συνέργεια με τη δράση στήριξης ενηλίκων του προγράμματος) στα αιτήματα των μαμάδων να μάθουν ελληνικά και έτσι οργανώθηκαν μαθήματα στα χωριά Ληνό, Μεγάλο Ορφανό, Μικρό Πιστό, Ρούσσα, Μεγάλο Δέρειο και Γονικό.


Τη σχολική χρονιά 2015-2016 τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ξεκίνησαν τα ταξίδια τους στις 2 Νοεμβρίου 2015 και επισκέπτονται 31 απομονωμένα χωριά των τριών νομών της Θράκης (20 στον ορεινό όγκο και 11 στον κάμπο). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινές και σαββατοκύριακα, απογευματινές και πρωινές ώρες αντίστοιχα.

Αναλυτικά:

Νομός Ροδόπης
Αγιοχώρι, Βέννα, Δαρμένη, Δρανιά, Δροσιά, Εσοχή, Καλλιντήριο, Κάτω Κάρδαμος, Κέχρος, Κύμη, Μυρτίσκη, Πελεκητή, Πλαγιά, Ραγάδα, Σκάλωμα.

Νομός Ξάνθης
Άνω Θέρμες, Γοργόνα, Δέκαρχο, Δημάριο, Ηλιόπετρα, Κοτύλη, Κρεμαστή, Μάνταινα, Μεγάλο Ορφανό, Μελίβοια, Παλιό Εράσμιο, Πάχνη, Τέμενος.

Νομός Έβρου
Αγριάνη, Μεγ. Δέρειο, Ρούσσα.

Φέτος τα κινητά ΚΕΣΠΕΜ ανταποκρίθηκαν και στο αίτημα μητέρων για μαθήματα ελληνικών παράλληλα με τα παιδιά τους. Στο Μεγάλο Ορφανό από 12 Νοεμβρίου ξεκίνησαν μαθήματα. Υπάρχουν και άλλα εκκρεμή αιτήματα από χωριά που λόγω περιορισμένων δυνάμεων στη φάση της παράτασης, δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε.

Ποιοι/ες παρακολουθούν τα μαθήματα των κινητών ΚΕΣΠΕΜ;
Τη σχολική χρονιά 2015-16 τα μαθήματα των κινητών παρακολούθησαν συστηματικά 468 μαθητές/ριες από νήπια έως και παιδιά γυμνασίου. Συχνά συμμετείχαν και παιδιά τα οποία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

Κλείσιμο των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2015-16
Τα Κινητά ΚΕΣΠΕΜ ολοκλήρωσαν τον κύκλο των μαθημάτων τους την εβδομάδα από 18 έως 24 Απριλίου 2016 με παιχνίδια και απονομές διπλωμάτων.

Πώς δουλεύουμε στα κινητά ΚΕΣΠΕΜ;
Στόχος των μαθημάτων των κινητών ΚΕΣΠΕΜ είναι η βελτίωση της ελληνομάθειας των μαθητών και μαθητριών μέσα από ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες. Οι ομάδες είναι μικτές ηλικιακά και διαφοροποιούνται αναγκαστικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και τις γνώσεις στα ελληνικά. Οι σχεδιασμοί ακολουθούν τη λογική της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής και στοχεύουν στην ενεργητική συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν αποτελούν τυπικά μαθήματα, αλλά ανοιχτά παιδαγωγικά πλαίσια όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διδάσκονται τη γλώσσα. Ταξίδια κοντινά μέσα στην Ελλάδα ή πιο μακρινά στην Ευρώπη και στον κόσμο με αφορμή κείμενα στο διαδίκτυο ή από το «Σεβντά του Σεντουκιού» ή από βιβλία από τη βιβλιοθήκη των κινητών, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για γέφυρες, μνημεία, μορφές τέχνης, ιστορικές προσωπικότητες αλλά και είδη μουσικής, φαγητά, συνήθειες.

kinita2

kinita3

Σχεδιάζουν χάρτες για τα μέρη που επισκέπτονται προσθέτοντας κάθε φορά πληροφορίες, "επιβιβάζονται" σε διαφορετικά μέσα μεταφοράς, γράφουν και παίζουν διαλόγους για τα ταξίδια τους αλλά και για ανθρώπους που συναντούν. Ετοιμάζουν ταξιδιωτικούς οδηγούς με φωτογραφίες και κείμενα, φτιάχνουν αφίσες με λεζάντες, γράφουν φανταστικές ιστορίες και συχνά τις ανταλλάσουν μεταξύ των χωριών μέσα από ένα ηλεκτρονικό φόρουμ.

kinita4

Παρακολουθούν ταινίες, βίντεο, εικονικές περιηγήσεις γράφουν τι έμαθαν και ετοιμάζουν παρουσιάσεις στον υπολογιστή. Δείγματα της δουλειάς των χωριών μπορείτε να δείτε στο χάρτη.

Έτσι ασκούνται στον προφορικό και γραπτό λόγο, μαθαίνουν τα βασικά γραμματικά φαινόμενα και αποκτούν συντακτικές γνώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί- εμψυχωτές/τριες, στηρίζονται για το δύσκολο εκπαιδευτικό τους έργο από την καθημερινή εποπτεία και ανατροφοδότηση μέσω των αναφορών που στέλνουν στην επιστημονική υπεύθυνη και την επόπτρια παιδαγωγικού έργου μετά από κάθε μάθημα, καθώς και τις τακτικές μέσω skype επιμορφώσεις με θέματα παιδαγωγικά. Η ομάδα των κινητών ΚΕΣΠΕΜ λειτουργεί σαν μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής.

5 χρόνια Κινητά ΚΕΣΠΕΜ

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK