museduc banner

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο συμπόσιο «Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη» που οργάνωσε στις 5-7 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή το Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Περισσότερα από 400 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες του συμποσίου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τις τρεις μέρες. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Συνήγορος του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού, ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Γιώργος Κελεσίδης και ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Νίκος Παπαγεωργίου.

Το συμπόσιο έγινε ένα βήμα πλούσιου και ουσιαστικού διαλόγου στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας, δίνοντας τη δυνατότητα να παρουσιαστούν από κοινού καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές που υλοποιούνται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, είτε αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος είτε είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών σε διάφορα σχολεία της Θράκης. Κοινή συνιστώσα όλων των εισηγήσεων είναι οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι της ενεργού μάθησης, με βάση την αρχή ότι η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών είναι προϋπόθεση για να αγαπήσουν τη γνώση.

Εκτός από την επιστημονική επάρκεια των ανακοινώσεων, βασικό χαρακτηριστικό αυτού του συμποσίου ήταν η ζωντάνια και η δημιουργικότητα. Οι εκπαιδευτικοί ανέλυσαν τις εμπειρίες τους, αλλά παρουσίασαν και «ζωντανά» κομμάτια της δουλειάς τους μαζί με τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Τα παιδιά έπαιξαν θέατρο, περιέγραψαν σχέδια εργασίας που υλοποίησαν, παρουσίασαν πειράματα φυσικής, αφηγήθηκαν με συγκίνηση και ενθουσιασμό πόσα κέρδισαν από αυτό το διαφορετικό τρόπο παιδαγωγικής δουλειάς. Ο λόγος και η παρουσία των μαθητών και μαθητριών είναι ένα από τα δυνατά σημεία αυτού του συμποσίου, απόδειξη των μεγάλων αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας.

Οι παιδαγωγικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν δεν έχουν εφαρμογή μόνο στη μειονοτική εκπαίδευση. Αφορούν το σύνολο της εκπαίδευσης και δείχνουν την ανάγκη για παιδαγωγική ανανέωση του ελληνικού σχολείου. Η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στη ρουτίνα της σχολικής καθημερινότητας, η ζωντάνια και το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν, οι καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα στο γκρίζο περιβάλλον της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK