Page 29 - Binder1

Basic HTML Version

28
//
το δικό μας παζλ
Εκτέλεση:
Βαζου το αλεβρι σε µια λεκανι. Ανιγουµε χωρο στι µεσι.
Μετα βαζουµε αλατι µαγια και 4 ποτιρια νερο.
Ανακατευουµε και ζιµονουµε ριχνοντας σιγα σιγα το υπολιπο νερο.
Ζιµωνουµε περιπου µια ωρα.
Το σκεπαζουµε και το αφινουµε να φουσκοσι.
Εµις το βαζουµε κοντα στι σοµπα. (1 ώρα).
Σχηµατιζουµε 3 ψωµια.
Λαδονουµε το ταψικαι βαζουµε µεσα τα ψοµια.
Τα αφηνουµελιγο να φουσκωσουν και αναβουµε το φουρνο να ζεσταθει.
180΄. Τα βαζουµε στο φουρνο. Σε µια ωρα θα είναι ετοιµα.
Κατσαµάκ
Υλικά:
1.5 λίτρο νερό
500 γρ καλαµποκάλευρο
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουµε το νερό σε µια κατσαρόλα για να
βράσει. Ρίχνουµε το αλεύρι σιγά σιγά µε το
χέρι και µόλις ρίξουµε το αλεύρι κάνουµε
πέντε τρύπες µε τον πλάστη στο αλεύρι που
ρίξαµε στην κατσαρόλα. Το αφήνουµε σε
σιγανή φωτιά να βράσει για 20 λεπτά.
Μετά το κατεβάζουµε από τη φωτιά και το
ανακατεύουµε µε τον πλάστη ώσπου να
ξεκολλήσει από την κατσαρόλα.
Παρενίκ
Γίνεται µε το ζυµάρι κατσαµάκ. Επιπλέον υλικά: 500 γρ µυζήθρα και
250 γρ φρέσκο βούτυρο.
Για να φτιάξουµε το παρενίκ στρώνουµε σε µία κατσαρόλα το κατσα-
µάκ. Ρίχνουµε τη µυζήθρα στο στρωµένο κατσαµάκ και λιώνουµε το
βούτυρο σε ένα τηγάνι. Ρίχνουµε και το βούτυρο πάνω στη µυζήθρα
και είναι έτοιµο.
Ρυζόπιτα
Υλικά για ένα µεγάλο ταψί:
8 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λάδι
και όσο πάρει νερό
1 κιλό ρύζι
Εκτέλεση:
Πρώτα βάζουµε όλα τα υλικά και όσο µας πάρει
νερό. Ζυµώνουµε τη ζύµη ώσπου να ξεκολλήσει
από το χέρι µας. Μετά ανοίγουµε δύο φύλλα µε
τον πλάστη. Βάζουµε πρώτα το νερό, και µετά ρί-
χνουµε το ρύζι και 1 κ.γ. αλάτι µέχρι να πάρει µια
βράση. Μετά λαδώνουµε το ταψί και στρώνουµε
το φύλλο. Βάζουµε τη µυζήθρα και µετά το ρύζι.
Πάνω από το ρύζι ξανά µυζήθρα και µετά το άλλο
φύλλο.
Το ψήνουµε στη σόµπα ή στα µάτια της κουζίνας.
Όταν ψηθεί από κάτω το γυρνάµε µε ένα άλλο
ταψί αλευρωµένο και συνεχίζουµε το ψήσιµο.
Πατατόπιτα
Μπορούµε να φτιάξουµε την παραδοσιακή πατατόπιτα του
Κενταύρου ακριβώς έτσι. Μόνο που αντί για 1 κιλό ρύζι βά-
ζουµε µισό και το άλλο µισό είναι τριµµένη πατάτα µε ρίγανη
και πιπέρι.
ψωµί
Υλικά:
3 πιατααλευρι για τριαψοµια
1 κ.σ. αλατιλιγιµαγια
8 ποτιριαχλιαρονερο
(ΕΝ_ΕΥΛΑΛΟ)
(ΕΝ2_ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ)
(ΕΝ2_ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ)
ΤΟ ΜΕ...ΝΟΥ ΜΑΣ!