24
//
το δικό μας παζλ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οι περισσότεροι κάτοικοι στον Ίασµο ασχολούνται µε την καλλιέργεια του καπνού. Η διαδικασία της προετοιµα-
σίας αρχίζει από νωρίς το χειµώνα. Τελευταίο δεκαήµερο του Γενάρη ξεκινά η προετοιµασία των «λασανιών» του
καπνού, φυτεύουν δηλαδή τον σπόρο του καπνού. Μετά το φύτεµα των σπόρων χρειάζεται προσεκτικό και συστη-
µατικό ράντισµα καθώς επίσης και συνεχές καθάρισµα των «λασανιών» από τα αγριόχορτα, δουλειά που συνήθως
την αναλάµβαναν τα µικρά παιδιά. Αυτό γίνεται µέχρι και τον Απρίλιο όπου τα φυτά του καπνού είναι έτοιµα για να
φυτευτούν στα χωράφια. Παράλληλα µε την προετοιµασία των φυτών γίνεται και η προετοιµασία των χωραφιών. Η
καλλιέργεια γίνεται µε τη βοήθεια κυρίως των βοδιών παλαιότερα. Όµως σήµερα µε τη βοήθεια των τρακτέρ. Πά-
ντοτε µετά την καλλιέργεια γίνεται και το «σαράκλισµα». Η προετοιµασία ξεκινά την προηγούµενη µέρα της φυτείας
του καπνού. Όλη η οικογένεια, πολλές φορές και µε βοήθεια άλλων ατόµων γίνεται το ξερίζωµα των φυτών του
καπνού από τα «λασάνια». Τα φυτά τοποθετούνται προσεκτικά µέσα σε µεγάλα καλάθια, τις «κοφίνες». Το φύτεµα του
καπνού στα χωράφια είναι µια δουλεία που απαιτεί πολλά εργατικά χέρια.
Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει ανάγκη 10 – 13 ή και περισσοτέρων ατόµων. Στα παλιά χρόνια αλλά και σήµερα η φυτεία
γινόταν µε αυτό τον τρόπο: Η κάθε οµάδα έχει τον ποτιστή µε ένα ποτιστήρι νερού στο χέρι, δουλειά που συνήθως
την κάνει άντρας, το φυτευτή µε µια δέσµη φυτών καπνού στο χέρι, δουλειά που συνήθως την κάνει γυναίκα και τον
σκεπαστή, που συνήθως αυτό το ρόλο τον αναλαµβάνουν µικρά παιδιά, που πολύ πιο εύκολα µπορούν να σκύβουν ή
και να σέρνονται στις αυλακιές. Ο φυτευτής µε τα δάχτυλά του τοποθετεί µέσα στη λίγη λάσπη στο κέντρο της αυλα-
κιάς ένα φυτό καπνού και προχωρεί στο επόµενο σηµείο µε λάσπη. Ακολουθεί ο σκεπαστής που και αυτός µε τα δυο
του χέρια τραβά το χώµα από τα πλαϊνά της αυλακιάς σκεπάζοντας το φυτό αφήνοντας να φαίνονται µόνο τα φύλλα.
Αυτή η δουλειά ξεκινά το πρωί και σταµατά µε την ολοκλήρωση της φυτείας του χωραφιού ή όταν νυχτώσει ή αν το
«λασάνι» ή το νερό εξαντληθούν. Μόνη διακοπή είναι για το πρόγευµα και το µεσηµεριανό. Τα φύλλα καπνού που
πρέπει να µαζευτούν πρέπει να είναι µόνο τα ώριµα προς συγκοµιδή. Από πολύ νωρίς οι γονείς µάθαιναν στα παιδιά
να διακρίνουν τα ώριµα φύλλα. Τα ώριµα φύλλα τέσσερα - πέντε συνήθως, ξεκινώντας από τη ρίζα προς τα πάνω
είναι πιο κιτρινωπά και πιο διάφανα παρά τα ανώριµα. Πρέπει όµως να γίνει η σωστή προετοιµασία για προστασία
από την ενοχλητική πίσσα - νικοτίνη που καλύπτει τα φύλλα καπνού. Φοράµε µακριά ρούχα µε µακριά µανίκια για
προστασία όλου του σώµατος µας. Όχι όµως και των χεριών που πρέπει να είναι ελεύθερα για να κόβουν τα φύλλα.
Ξεκινώντας από την άκρη της αυλακιά ο καθένας αρχίζει το κόψιµο των φύλλων. Όλοι πρέπει να δουλεύουν πολύ
γρήγορα για να γεµίσουν οι κοφίνες. Φορτώνεται σε αυτοκίνητα, (παλιά σε γαϊδούρια). Φτάνουµε στο σπίτι και ξε-
φορτώνουµε τη σοδειά.
Καθόµαστε κάτω από µια σκιά όλη η οικογένεια ανοίγουµε µια συζήτηση και περνάµε τον καπνό που έχουµε µαζέ-
ψει σε βελόνες. Όταν τελειώσουµε κρεµάµε τις βέργες για να στεγνώσουν κι έτσι έχουµε τελειώσει την δουλεία της
ηµέρας. Την ίδια διαδικασία επαναλαµβάνουµε κάθε µέρα µέχρι να µαζέψουµε όλα τα καπνά από τα κτήµατα µας.
(ΕΝ_ΙΑΣΜΟΣ)