museduc banner

Ενισχυτική διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2010-2013)

Το Πρόγραμμα οργανώνει για τα παιδιά της μειονότητας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια των τριών νομών της Θράκης. Πρόκειται για πρόσθετες ώρες διδασκαλίας που αφορούν τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών. Βασικός στόχος των μαθημάτων είναι:

  • η ενίσχυση της ελληνομάθειας και της γνωστικής υποδομής των μειονοτικών μαθητών και

  • η βελτίωση του επιπέδου κατανόησης του περιεχομένου των συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων και, κατά συνέπεια, της σχολικής επίδοσης των μαθητών

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στις προηγούμενες φάσεις του Προγράμματος οι ενισχυτικές διδακτικές παρεμβάσεις επιδιώκουν: 

α) Για το Γυμνάσιο:

  • συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των μαθητών, με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της μαθησιακής τους προσπάθειας.

  • σαφή και ρητή σύνδεση των διδακτικών παρεμβάσεων με το τρέχον κανονικό πρόγραμμα του σχολείου.

  • αξιοποίηση των εκπαιδευτικών υλικών του προγράμματος.

β) Για το Λύκειο:

  • υποστήριξη των μαθητών στην προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Τα μαθήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας (ΕΔ) αναλαμβάνουν είτε διορισμένοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είτε αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί μετά από σχετική προκήρυξη και αξιολογηθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης που  υλοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και εστιάζεται σε γενικά ζητήματα εκπαίδευσης, κυρίως ευάλωτων μαθητικών πληθυσμών, πρωτίστως, όμως, σε θέματα μάθησης και διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκουν. Τα ενισχυτικά μαθήματα βασίζονται στα εκπαιδευτικά υλικά του Προγράμματος.

Για την επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην ΕΔ λειτουργεί ιστοσελίδα.

Ενισχυτικά μαθήματα 2013-14
Το σχολικό έτος 2013-14 τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου ξεκίνησαν το Μάρτιο 2014 σε 11 σχολεία (6 Γυμνάσια και 5 Λύκεια). Στα μαθήματα έχουν γραφτεί 596 μαθητές/τριες.

 

Θερινά ενισχυτικά μαθήματα για μετεξεταστέους 2014

Από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2014 οργανώθηκαν από το Πρόγραμμα σε σχολεία του νομού Ροδόπης ενισχυτικά μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που θα επανεξετάζονταν το Σεπτέμβριο. Τα μαθήματα έγιναν στα Γυμνάσια Σαπών και Οργάνης, το Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και το ΓΕΛ Σαπών.
Οι 148 μαθητές/τριες που γράφτηκαν στα μαθήματα (από αυτούς 134 παρακολουθούσαν συστηματικά) είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τα κενά τους στα φιλολογικά και στα μαθήματα θετικών επιστημών και να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να προαχθούν στην επόμενη τάξη. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, τα μέσα διδασκαλίας και οι μέθοδοι ήταν προσαρμοσμένα στις δυσκολίες και τις ανάγκες που αντιμετώπιζαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Το ποσοστό επιτυχίας στις επαναληπτικές εξετάσεις ήταν ιδιαίτερα ψηλό (90%).

 

Ενισχυτικά μαθήματα 2012-13 

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-13 στο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συμμετέχουν 30 Γυμνάσια και 7 Λύκεια. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές είναι 2.127 (στοιχεία Μαρτίου 2013).

 

• Θερινά ενισχυτικά μαθήματα 2013
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 σε 5 σχολεία των νομών Ροδόπης και Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν  μαθήματα προετοιμασίας για μετεξεταστέους, τα οποία παρακολούθησαν συστηματικά  168 μειονοτικοί μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.  Η προετοιμασία αφορούσε τα φιλολογικά μαθήματα, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.  Η επιτυχία στις εξετάσεις ήταν σχεδόν καθολική: 161 μαθητές και μαθήτριες πέρασαν στην επόμενη τάξη (ποσοστό επιτυχίας 96%).

 

  Ενισχυτικά μαθήματα 2011-12
Κατά το σχολικό έτος 2011-12 έγιναν μαθήματα ΕΔ σε 25 Γυμνάσια και 7 Λύκεια της Θράκης. Τα παρακολούθησαν συστηματικά 1.246 μαθητές/τριες.

 

 Θερινά ενισχυτικά μαθήματα 2012 

Από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν μαθήματα προετοιμασίας για μετεξεταστέους μαθητές σε 4 γυμνάσια και 2 λύκεια των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, τα οποία παρακολούθησαν 259 μαθητές/ριες.

 

Ενισχυτικά μαθήματα έτους 2010-11
Κατά το σχολικό έτος οργανώθηκαν μαθήματα σε 26 Γυμνάσια και 6 Λύκεια των Νομών Ξάνθης Ροδόπης και Έβρου, τα οποία παρακολούθησαν 1535 μαθητές.
Αξιολόγηση μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια - λύκεια 2010-11

 

`• Θερινά ενισχυτικά μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια (2011)
Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 οργανώθηκαν μαθήματα για μετεξεταστέους  στα αντικείμενα της γλώσσας (αρχαία και νέα ελληνικά), των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών. Στα μαθήματα αυτά συμμετείχαν 273 μαθητές/τριες, το ποσοστό επιτυχίας των οποίων στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου ξεπέρασε, κατά μέσο όρο, το 70%.


 

Θερινά ενισχυτικά μαθήματα 2013

 

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 σε 5 σχολεία των νομών Ροδόπης και Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν μαθήματα προετοιμασίας για μετεξεταστέους, τα οποία παρακολούθησαν συστηματικά 168 μειονοτικοί μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Η προετοιμασία αφορούσε τα φιλολογικά μαθήματα, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Η επιτυχία στις εξετάσεις ήταν σχεδόν καθολική: 161 μαθητές και μαθήτριες πέρασαν στην επόμενη τάξη (ποσοστό επιτυχίας 96%).

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK