museduc banner

Πρόγραμμα Μαθημάτων Διευρυμένου Ωραρίου (Δ.Ω.)


Το Πρόγραμμα Μαθημάτων Διευρυμένου Ωραρίου (Δ.Ω.) είναι πρόσθετες ώρες σχολείου, πέραν δηλαδή του κανονικού ωραρίου, για τους μαθητές της μειονότητας που φοιτούν στο γυμνάσιο. Σχεδιάστηκε με στόχο να ενισχύσει τη γλωσσική και γνωστική υποδομή των μειονοτικών μαθητών σε βασικά μαθήματα (ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), να συμβάλει στη βελτίωση της επίδοσής τους και στη μείωση της σχολικής διαρροής.

Άρχισε να υλοποιείται το 2002 κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, όπως δείχνει η συμμετοχή των μαθητών.

 

2002-03: έγιναν 5.800 πρόσθετες ώρες μαθημάτων σε 17 γυμνάσια των νομών Ξάνθης και Pοδόπης. Τα μαθήματα παρακολούθησαν 835 μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης και δίδαξαν 109 καθηγητές.

2003-04: έγιναν 14.500 πρόσθετες ώρες σε 19 γυμνάσια των δύο νομών. Τα παρακολούθησαν 931 μαθητές και των τριών τάξεων και δίδαξαν 127 καθηγητές.

 

Κατά το διάστημα 2002-04 οι διδάσκοντες στο Πρόγραμμα Δ. Ω. εκπαιδευτικοί εργάστηκαν για την πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού που παρήγαγε το πρόγραμμα για τα αντίστοιχα μαθήματα (γλώσσα, λογοτεχνία, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες), το οποίο και αξιολόγησαν. Πρότειναν αναπροσαρμογές και διορθώσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στα νέα βιβλία και διδακτικά υλικά.

 

2005-2006: έγιναν πρόσθετα μαθήματα για τέσσερις εβδομάδες (Απρίλιος-Μάιος) σε 22 γυμνάσια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.325 ώρες μαθημάτων, τα οποία παρακολούθησαν 1.226 μαθητές/τριες και δίδαξαν 110 εκπαιδευτικοί.

2006- 2007: πραγματοποιήθηκαν 14.391 ώρες μαθημάτων σε 20 γυμνάσια, των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, τα οποία παρακολούθησαν 888 μαθητές/τριες. Δίδαξαν 128 εκπαιδευτικοί.

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους

ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Η πράξη «Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων» εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» στις 16/9/2016 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2019
Επιστημονική υπεύθυνη της πράξης είναι η Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK